Øyvind Aschehoug

Øyvind Aschehoug er død - en markant forsker, foreleser og inspirator er gått bort

Vi har mistet vår gode kollega og gode venn gjennom mange år, Øyvind Aschehoug. Han døde uventet på sykehuset i Sancti Spiritus den 8.mars etter noen opplevelsesrike dager på Cuba med sin kjære Kari. Med det er en av frontfigurene i vårt miljø gått bort.

Øyvind var født og vokste opp i Oslo, men som så mange evnerike gutter på den tiden, kom han til Trondheim for å studere til ingeniør på NTH. Her fant han også sin Kari. Med unntak av enkelte kortere opphold ved Norges byggforskningsinstitutt i Oslo og forskeropphold i England og USA, har Trondheim vært hans hjemby. Han tok sin doktorgrad i bygningsfysikk ved NTH og ble etterhvert professor ved NTNU, Fakultet for arkitektur og billedkunst, og en sentral person i oppbyggingen av forskningsmiljøet Energibruk i bygninger.

Øyvind var en betydningsfull lærer så vel som forsker. I en periode var han dekanus ved fakultetet, i en annen periode var han leder for SINTEFs avdeling Arkitektur og byggteknikk. I tillegg påtok han seg en rekke andre lederverv og var aktivt med i alt som skjedde. Han utviklet et stort og viktig internasjonalt nettverk. Mange hilsninger har kommet fra forskjellige kanter av verden etter at meldingen om hans bortgang gikk ut.

Øyvind var positivt interessert i alt og alle og kunne derfor også svare på de fleste spørsmål. Det benyttet vi oss ofte av, og da hendte det han med et smil refererte til sin "navnebror" - leksikonet. Generelt satt smilet, og latteren, løst hos Øyvind, og han var alltid med i våre sosiale aktiviteter. Han elsket å reise og var med i en rekke internasjonale forskningsprosjekter. Han hadde også flere lengre utenlandsopphold, som Visiting Professor både ved Lawrence Berkeley National Laboratories i Berkeley og ved Martin Centre i Cambridge. Etter at han ble pensjonist deltok han fremdeles i en del internasjonale prosjekter, men han fikk samtidig tid til flere fritidsreiser enn før. Han brukte også mye tid på renovering av Bakkan, et flott feriested som vi håper vil gi Kari og resten av familien mange gode minner om Øyvind.

Øyvind var aktiv i rollen som professor emeritus til det siste og som det en viktig støttespiller for oss andre. Med svar på vanskelige spørsmål, med gode råd, og med en hjelpende hånd og et klokt hode når vi andre hadde for mye å gjøre. Og alt dette med et stort smil. Savnet etter Øyvind her på Gløshaugen er stort!

Det er minneseremoni i Lade kirke, fredag 27. mars kl 11.00.

For nåværende og tidligere kollegaer og venner ved NTNU og SINTEF Byggforsk

Anne Grete Hestnes og Fredrik Shetelig ( NTNU Fakultet for arkitektur og billedkunst)

Terje Jacobsen ( SINTEF Byggforsk)