Leilighetsbyggingen hadde en fremgang på formidable 133 prosent i februar sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Trond Joelson

Boligbyggingen på stigende kurs

Boligbyggingen klatrer videre oppover i februar og fortsetter den positive trenden fra siste halvdel av 2014.

Markedsaktiviteten for både salg og igangsetting av nye boliger ligger i februar på et betydelig høyere nivå enn på samme tidspunkt i fjor, viser Boligprodusentenes månedlige boligstatistikk som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret.

Beste bygge-februar

Særlig igangsettingen viser en oppgang på 65 prosent sammenlignet med februar i fjor som er den beste februarmålingen siden månedsmålinger startet i 2010.

Salget viser en fremgang på 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, men salgstakten er på vei litt ned etter noen sterke salgsmåneder. Salgsnivået er imidlertid bra og er den nest beste månedsmålingen som er registrert.

Det betyr at samlet salg etter årets to første måneder viser en oppgang på 29 prosent, mens samlet igangsetting etter årets to første måneder har økt med 47 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Leiligheter øker

For både salget og igangsettingen er det leiligheter som står for økingen. For igangsettingen er fremgangen på hele 133 prosent. For leilighetssalget er fremgangen i februar på 60 prosent.

Ser vi på de øvrige boligtypene viser februar en salgsvekst på 20 prosent for eneboliger, mens det for småhus er en tilbakegang på 25 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Ser vi på igangsettingen for øvrige boligtyper viser småhus en vekst på 52 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, mens det for eneboliger ble igangsatt 10 prosent flere.

Utviklingen for salget knyttet til leilighetstyper siste 12 måneder viser 15 prosent vekst for leiligheter, mens veksten er seks prosent for eneboliger og en tilbakegang på tre prosent for småhus. Igangsettingen siste 12 måneder viser en vekst for leiligheter på seks prosent, mens det for eneboliger og småhus er en tilbakegang på henholdsvis åtte og tre prosent.

Bygges for lite

Selv om boligbyggingen nå er på stigende kurs mot 27.000 enheter i 2015, er nybyggingen fortsatt alt for lav målt opp mot boligbehovet basert på flytting og innvandring. Fortsatt er det Østlandsområdet som utmerker seg negativt med for lav takt i boligbyggingen. Oslo har et beregnet årlig nybyggingsunderskudd på 4000 boliger, mens tallene for Akershus og Østfold er på henholdsvis 1700 og 1000 boliger. Også i Buskerud, Vestfold og Hordaland med Bergen bygges det for lite i størrelsesorden 1000 til 600 boliger. Bare Rogaland er på plussiden med omlag 1000 nye boliger.