Forslag om karbonfangst i vernede myrer

Miljødirektoratet har levert en liste over 23 myrområder som kan egne seg for et pilotprosjekt der hensikten er karbonfangst som klimatiltak. Myrene ligger i verneområder fra Østfold og Ryfylke i sør til Lofoten i nord.

Forslaget fra Miljødirektoratet er svar på et oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD), som ønsker «restaurering av myr slik at det både blir et godt klimatiltak og gir bedring i økologisk status for lokalitetene som restaureres». Restaureringen av myrene skal i hovedsak gjennomføres ved å fylle igjen grøfter og fjerne krattskog, går det fram av et notat som Miljødirektoratet nylig har sendt til departementet.

I tillegg har direktoratet listet opp 17 myrområder, som har fått betegnelsen «viktig» og prioritet 2. Disse myrene ligger i verneområder i kommunene Halden og Marker i Østfold, Fet, Nes og Aurskog-Høland i Akershus, Vestre Toten i Oppland, Ringerike i Buskerud, Hjelmeland i Rogaland, Trondheim i Sør-Trøndelag, og Steinkjer, Snåsa og Namdalseid i Nord-Trøndelag.

Siden det globalt har vært en dramatisk nedgang i våtmarksområder, er våtmarksrestaurering ansett som kritisk nødvendig for å gjenoppbygge områder som tar opp CO2, skriver Miljødirektoratet i notatet til KLD. Direktoratet tilføyer at restaurerte myrer ikke gir like mye karbonfangst som intakte myrområder. Men allerede de første årene etter at vannspeilet er økt, er det målt betydelig karbonfangst i restaurerte myrer brukt til torvuttak.