Nordsjøolje under 50 dollar fatet

Spotprisen på nordsjøolje falt onsdag morgen til under 50 dollar fatet.

Ved halv ni-tiden lå prisen og vippet rundt det psykologisk viktige prisnivået. Dermed er enda en milepæl passert på vei nedover. Allerede i romjulen var oljeprisen halvert sammenlignet med fjorårets toppnivå på 115,62 dollar fatet.

I statsbudsjettet for 2015 anslår regjeringen en gjennomsnittlig oljepris for året på 650 kroner per fat. En pris på 50 dollar tilsvarer 383 kroner etter dagens kurs. I denne sammenheng er en svakere krone en fordel for statsfinansene ettersom det gir flere kroner per i oljedollar.

– Grensen er null. Det norske statsbudsjettet bruker ikke en eneste krone som kommer av oljeinntekter, men vi bruker avkastning på penger vi har spart opp fordi vi ikke har brukt oljepenger, sa Andreassen i et intervju med Finansavisen nylig. Det forutsetter at avkastningen på oljefondet faktisk blir høyere enn oljepengebruken. Det er dette som er selve målet med handlingsregelen.

Fitch peker på flere land som er langt mer sårbare for lave oljepriser enn Norge: Iran trenger en oljepris på 135 dollar fatet, Russland 105 og Venezuela 114,50, ifølge byrået.