Jonas Gahr Støre (Foto: Per Helge Pedersen)

Aps skatteopplegg fortsatt i det blå

Jonas Gahr Støre vil ikke si om Arbeiderpartiet ser for seg høyere eller lavere skatt etter 2017. Men han lover svar i god tid før valget.

– Jeg vil ikke i dag antyde om Arbeiderpartiet i 2017 vil argumentere for økte skatter eller senkede skatter. Vi har gått til valg i denne perioden på det nivået vi hadde i 2013, sier Støre til NTB.

– Men vi har sagt at Ap i godt tid før valget i 2017 skal fortelle velgerne hvordan vi tenker både innretningen og størrelsen på skatten, sier Ap-lederen.

Støre understreker at Ap vil gå for et opplegg som er enkelt, forutsigbart, rettferdig og som oppmuntrer til produktive investeringer.

Arbeiderpartiets nye leder flyr høyt på målingene. Støy på borgerlig side og misnøye med regjeringens skatteprofil nevnes ofte som viktige årsaker.

Samtidig kritiseres Støre for å være lite konkret om hvordan han selv og Ap ser for seg et fremtidig skattesystem.

– Den modellen er verdt å studere opp mot andre modeller, sier Støre.

Han tror det er uunngåelig med en diskusjon i Norge om skatt på verdier som ikke kan flyttes, men understreker at det skal være trygt å spare i bolig i Norge. I høst gikk Oslo Arbeiderpartis programkomité inn for en tradisjonell eiendomsskatt i hovedstaden.

Et annet forslag fra Scheel-utvalget er å kutte selskapsskatten fra 27 til 20 prosent.

– Det er et veldig stort kutt. Hvis det skal følges av personskatten, snakker vi om mange titalls milliarder kroner. Det er et drøyt stykke, sier Støre.

Høyre/Frp-regjeringen har alt fjernet arveavgiften, og den var også ute av Aps alternative budsjett i høst.

– For morgendagens skattesystem bør formue være en del av skattegrunnlaget, slik at arv også blir reflektert, sier Støre, som selv betaler formuesskatt.

Etter jul går Ap inn i en ny fase hvor kunnskapen og innspillene skal bli til konkret politikk fram mot landsmøtet til våren.

– Jeg ønsker ikke at Ap skal vinne valg bare fordi folk er misfornøyde med de sittende, men først og fremst fordi de mener vi har den beste politikken for å møte nye utfordringer, sier Støre.

Støre er sterkt kritisk til regjeringens «angrep på arbeidsmiljøloven», som han frykter resulterer i økt ulikhet og svekket evne til omstilling.

Og regjeringens påstand om at kutt i formuesskatten vil sildre ned og trygge norske arbeidsplasser er «delvis lagt død» av Finansdepartementet og ledende norske økonomer, ifølge Ap-lederen. Han viser samtidig til at ledende fagmiljøer internasjonalt nå legger stor vekt på ulikhet som en negativ side i samfunnet.

– Sterke fagmiljøer sier disse ulikhetene er negative for omstilling. Jeg mener små forskjeller er vår hovedressurs når det gjelder omstilling, sier Støre.