Illustrasjonsfoto.

Solid rekordforbedring av tunnelentreprenørene

Tunnelentreprenørene slo fjorårets uttaksrekord med nesten en halv million kubikk.

Det betyr at det blir tatt ut drøye 6,5 millioner faste kubikkmeter fjellmasser fra norske tunneler og bergrom i 2014.

Faglig sekretær Thor Skjeggedal i NFF, som utarbeider statistikken basert på innsendte tall fra tunnelentreprenørene, sier til Byggeindustrien at han er overrasket over den markante økningen i uttatt volum.

– Det er flere store entreprenører som har signalisert at de både har ledig kapasitet og utstyr. Derfor trodde jeg faktisk ikke det skulle bli ny rekord i år, sier Skjeggedal.

Veitunneler tilbake på toppen

2013 ble historisk da jernbanetunneler for aller første gang var størst på NFFs tunnelstatistikk. I år er veitunneler tilbake på toppen. Ifølge statistikken blir det i 2014 tatt ut drøyt 2,5 millioner kubikk ved Statens vegvesens mange tunnelprosjekter. Jernbanetunnelene vil havne på rundt 1,8 millioner kubikk, noe som for øvrig fortsatt er et historisk høyt nivå.

Vannkraft kommer

Det er også verdt å merke seg at vannkraftanleggene stadig gjør seg mer gjeldene på tunnelstatistikken. For første gang siden 1991 blir det tatt ut over en million kubikk fra ulike vannkraftprosjekter.

Vannkraft dominerte for øvrig NFFs tunnelstatistikk fra 1971 (første året den ble laget) og frem til midten av 80-tallet.

20 tunnelentreprenører

Det blir drevet i alt 87 kilometer tunneler og bergrom i 2014. Det er på nivå med fjoråret.

Også i år er 20 ulike selskaper involvert i norske tunnelprosjekter. Antallet tunnelentreprenører har stabilisert seg de siste årene, men for ti år siden kun var ni tunnelentreprenører i det norske markedet.

– Vi ser ikke noen store endringer i aktørene som dominerer statistikken. Det er fortsatt de gode gamle traverne som står for brorparten av volumet, sier Skjeggedal.

Spanske entreprenør med fotfeste

Han har imidlertid merket seg at det spanske entreprenørselskapet OSSA ( Obras Subterráneas) har vært aktive i det norske tunnelmarkedet i 2014.

– De har begynt å tilpasse seg prisnivået i markedet og har fått et par fine prosjekter, sier Skjeggedal. Prosjektene han tenker på er utvidelsene og oppgraderingen av Bekkelaget renseanlegg i Oslo og byggingen av en tunnel gjennom Sørkjosfjellet i Troms, som samlet har en verdi på 860 millioner kroner.

Et søk på bygg.no forteller at OSSA var nummer to bak NCC i konkurransen om milliardtunnelen E134 Gvammen – Århus og nylig var de også en av to entreprenører som var nærme Veidekke ved Granvintunnel prosjektet ved fv. 7 i Hordaland.

Se hele statistikken her