Sverre Valde

Vederlaget på vinduer reduseres neste år

Alle som produserer eller importerer vinduer og andre produkter med isolerglassruter er pliktig til å betale et vederlag på ti kroner per rute. Vederlaget reduseres til åtte kroner per rute fra 1. mars 2015, skriver Ruteretur AS i en pressemelding.

Avfallsforskriften stiller krav til alle som produserer og importer isolerglassruter og produkter med isolerglassruter skal sørge for en tilfredsstillende avfallshåndtering av PCB-ruter. PCB-ruter er isolerglassruter som ble produsert på 60- og 70-tallet. Disse rutene klassifiseres som farlig avfall når de kasseres på grunn av at de inneholder miljøgiften PCB.

Produsenter og importører av isolerglass ivaretar sine forpliktelser ved å betale inn et vederlag til Ruteretur. Ruteretur er et nonprofit selskap som ble opprettet av bransjen selv i 2002. Selskapet bruker vederlagsinntekten til å drifte et landsomfattende innsamlingssystem for PCB-ruter.

Daglig leder i Ruteretur, Sverre Valde, sier via pressemeldingen at selskapet jobber kontinuerlig for at produsenter og importører av isolerglass skal få ivaretatt sine miljøforpliktelser på en best mulig måte til en lavest mulig pris.

– Dessverre er det noen som bryter regelverket ved ikke å være deltakere hos oss. Vi er i dialog med myndighetene for å unngå slike gratispassasjerer. Et tiltak som er like viktig er å få prisen på vederlaget lavest mulig, avslutter Valde.