Administrerende direktør i Tyco i Norden, Lars Eliassen (til venstre) og salgsdirektør for Tyco i Europa, Midtøsten og Afrika, Tim Nichols møtte potensielle brukere i et seminar fredag 31. oktober.

Tåkeløsning brer seg om Norge

Vanntåkeløsninger har de siste årene gjort seg gjeldende i Norge. Mindre vannforbruk fra diskrete anlegg kan være en god løsning for flere typer bygg.

– Vi er ikke nødvendigvis ute etter at vanntåke skal erstatte andre sprinkleranlegg. Vi er verdensledende på sprinklerteknologi, og vi er først og fremst opptatte av at riktig løsning brukes på riktig oppgave, forteller Tim Nichols, salgsdirektør for Tycos Water Mist-løsninger i Europa, Midtøsten og Afrika.

Vanntåketeknologi

Vanntåke har, ifølge International Water Mist Association (IWMA), tre hovedfunksjoner:

Kjølende: De små vanndråpene øker overflateområdet til vannet, og gir effektiv varmeabsorbering.

Kvelende: Mindre dråper fordamper raskere, og bidrar til å hindre oksygen fra å komme i kontakt med flammene.

Isolerende: Dråpene gir beskyttelse mot varmestråling fra brannen

Nichols var i slutten av oktober i Oslo sammen med sine kolleger for å holde et informasjonsseminar om vanntåketeknologien.

Gammelt, men nytt

– Dette er en teknologi som bør interessere de fleste. Vi er fortsatt i begynnelsen av å introdusere disse løsningene for det norske markedet, men vi har allerede levert Tycos AquaMist-anlegg til flere prosjekter i Norge, Danmark og Finland forteller administrerende direktør for Tyco i Norden, Lars Eliassen.

Nylig ble en vanntåkeinstallasjon levert til Fredrikstad bibliotek.

Teknologien har, ifølge Nichols, eksistert i omtrent 70 år, men det er først siden 2000-tallet at tåken virkelig har begynt å lette for brukerne. I arkiver, datalagringssentre og rom med frityrkokere har vanntåkeanlegg begynt å bli standard, og ofte krevd av sluttbrukerne.

Grønn teknologi

– Utviklingen blir i stor grad drevet av brukerne våre. Vanntåke kan ikke gjøre alt, men det er veldig effektivt mot bensin- og dieselbranner, og det er den eneste dokumenterte løsningen for industrielle frityrkokerrom. Det finnes flere bruksområder hvor man ikke bør bruke vanntåke, men den største begrensningen er at det så langt er mye vi mangler dokumentasjon på, sier Tim Nichols til Byggeindustrien.

Fredrikstad bibliotek er utstyrt med vanntåkeanlegg.

Vanntåkeløsninger er generelt dyrere enn tradisjonelle sprinkleranlegg, men gjerne billigere enn gassanlegg, forteller Nichols.

– I tillegg er det tryggere enn gassanleggene, som kan være farlige, påpeker han.

Vanntåkeanleggene fra Tyco skal bruke 30 til 40 prosent av hva et vanlig sprinkleranlegg bruker, og kan dermed ha anlegg som synes mindre og bruker mindre.

– Dette er grønn teknologi, sier Nichols.