NHO-sjefen skuffet over KrF

NHO-direktør Kristin Skogen Lund er skuffet over at Kristelig Folkeparti ikke vil støtte regjeringens forslag om å kutte i formuesskatten. Partiet svarer med å påpeke at organisasjonen møter motbør.

– Jeg er ekstra skuffet over KrF. Jeg opplever at de nå blåser med vinden i denne saken. De burde holde mer fast ved det de har gått til valg på og det samarbeidet de har valgt å støtte, sier Skogen Lund til Vårt Land.

Direktøren i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener formuesskatten gjør det vanskelig for norske små- og mellomstore bedrifter, og at Norge nå nettopp trenger slike bedrifter som driver med noe annet enn oljevirksomhet.

Skogen Lund peker på at forventet reduksjon i inntektene fra oljevirksomheten fremover gjør det enda viktigere å passe på at den typisk regionalt baserte, familieeide virksomheten har en sjanse til å klare seg.

Han understreker at regjeringens forslag til kutt i formuesskatten ikke er i tråd med KrFs program.

– Vi har allerede vært med på betydelige lettelser i formuesskatten, samt fjerning av arveavgiften, noe som går lenger enn vårt program. Nå vil vi avvente Scheel-utvalget, slik at vi får et godt beslutningsgrunnlag for en helhetlig og næringsvennlig skattepolitikk, sier Hareide.

KrF mener regjeringens skatteopplegg er usosialt og advarer mot å svi av over 4 milliarder kroner til lavere formuesskatt like før utvalgets utredning foreligger.

– Jeg tror man må høre på eiere av slike bedrifter som i årevis har fortalt oss at dette sammen med samferdsel er det som mer enn noe hindrer deres evne til å konkurrere, sier Skogen Lund.

Hareide på sin side mener at hans partis modell ville sikret at eiendeler i bedriften blir fritatt, mens uttak beskattes.

– At KrF skal bruke mange milliarder på en modell med en helt annen innretning enn den vi har gått til valg på, kan man faktisk ikke forvente. Vi vil fremme vårt forslag om å fjerne formuesskatten på arbeidskapital slik vi har gjort de siste årene. Men det må utredes før iverksettelse, sier KrF-lederen.