Kommune gjorde om veivedtak – nå kan E6 bli dyrere

Ringebu kommune vedtok ny trase for E6 gjennom kommunen for to år siden, men nå har de ombestemt seg og gjort om vedtaket. Nå kan motorveien gjennom Gudbrandsdalen bli dyrere enn antatt.

Aftenposten forteller om 40 års veistrid før man endelig fikk vedtatt ny trase for to år siden. Nylig bestemte derimot kommunen seg for å gjøre om vedtaket. De ønsker seg nå den nye veien parallelt ved Gudbrandsdalslågen bredd, slik at den også kan fungere som flomvern.

Ifølge avisen forteller Statens vegvesen at veien nå må planlegges på nytt og at veien blir dyrere. Bare en ny planfase er ventet å koste 25-30 millioner kroner. Dessuten ligger det an til tre parseller gjennom kommunen nå, mot to i det opprinnelige forslaget - og at utbyggingen kan bli to år forsinket. Statens vegvesen sier tirsdag kveld derimot at byggestart ikke vil bli utsatt.

Ringebu kommune skal i fjor ha forhørt seg med Miljøverndepartementet om en plassering nærmere elven med tanke på flomsikring. Den gang uttalte NVE at et slikt forslag ville ha for store kostnader og ulemper.

Ringebu-ordfører Erik Odlo i Ringebu forklarer til Aftenposten at lokale politikere fikk signaler fra statssekretær Bård Hoksrud under et besøk til kommunen at det skulle legges større vekt på lokale synspunkter.

Hoksrud på sin side kjenner seg ikke igjen i ordførerens resonnement.

- Jeg synes det er litt rart. Det er riktig at jeg møtte en aksjonsgruppe på Ringebu, der tidligere Ap-ordfører og representanter for Frp og Høyre er med, og uttrykte forståelse for at de ønsket å få utredet et alternativ de tidligere hadde ønsket. Men jeg påpekte at det forelå innsigelser mot alternativet fra NVE og fylkesmannen, sier statssekretæren til avisen.

Han understreker også at forslaget fra 2012 ikke er formelt opphevet, og at det således ikke er sikkert at kommunens vedtak vil påvirke fremdriften.