Thor Olaf Askjer

Kreativitet eller regelrytteri?

Skal vi møte morgensdagens store behov for nye boliger og yrkesbygg, trenger vi mer kreativitet og mindre rigide regler. Hvis all kreativiteten hos arkitekter og rådgivende ingeniører skal konsentrere seg om å tilpasse seg et detaljert regelverk, er jeg redd det ikke bli så mye rom for å løse boligbehovet og til å tenke nye løsninger.

Thor Olaf Askjer

Adm. direktør
Norsk Eiendom

Regjeringen burde få ros for de mange små og store initiativ de tar for å forenkle. Det er nødvendig med mer av samme sorten.

Mange norske byggherrer ønsker å ligge i forkant – særlig på energi- og miljøområdet. Problemet har mange ganger vært at norske rådgivere ikke er dyktige og kreative nok slik at man har måttet hente kompetanse i utlandet. Hvis det er slik at norske rådgivere elsker rigide regler, er det antagelig ikke så underlig at de ikke har verdens beste kompetanse på å løse morgendagens bygg på en innovativ og bærekraftig måte.

Arkitektene synes å være bekymret for at boligene blir for små. Er det slik at små boliger er ensbetydende med dårlige boliger? Ingen andre land i Europa bor på så mange kvadratmeter pr hode som i Norge. Dersom en liten prosentandel av boligene våre blir mindre som følge av at snusirklene for rullestoler blir ørlite mindre, kan det neppe være noen grunn til bekymring. Som følge av urbanisering, økt frekvens på kafébesøk og andre kontinentale vaner vi legger oss til, bør vi nok også tilpasse oss kontinentale vaner når det gjelder bostandard. Det må være genser for hva vi nordmenn skal ta oss råd til.

Miljøutfordringene er også et viktig aspekt som peker i retning av at boligene våre skal bli mindre og arealbruken vår på jobb må bli mere effektiv. Selv om byggene våre bli aldri så miljøeffektive, vil bygging og drifting av bygg alltid representere en miljøbelastning. Arealeffektivitet er et stort og viktig mål ut fra mange viktige samfunnshensyn.

Hvordan står det så til med vårt menneskesyn knyttet til fremkommelighet for de som er eller vil kunne bli avhengige av rullestol? Vi mener at dette hensynet skal veie svært tungt. Men de lettelsene i reglene som regjeringen nå foreslår, representerer et ubetydelig problem. Rullestolene kommer frem uansett. Det finnes god dokumentasjon for at det er tilfelle.

I samfunnets iver etter å støtte svake grupper, kan det hende at vi av og til blir i overkant ivrige. Det er bra at vi har en velutviklet sans for å legge til rette for "de som trenger litt mer for å få det samme". Men summene av alle ideelle fordringen kan komme til å bli vel mye. Da er det bra for alle at vi av og til justeres oss litt tilbake. Det kommer ikke minst førstegangs boligkjøpere til gode!