Heidi Kielland i Treindustrien. (Arkivfoto)

Treindustrien: - Bra at Sintef tar opp omstillingsbehov i trenæringen

Treindustrien er positive til at Sintef Byggforsk og sjefforsker Berit Time retter søkelyset mot omstillingsbehov i trenæringen.

- Den trebaserte byggenæringen trenger en ny identitet, sa sjefforsker Berit Time i Sintef Byggforsk onsdag og tegnet samtidig et utfordrende bilde av dagens situasjon for norsk trebasert byggenæringen. 

- Næringen møter hard konkurranse fra tradisjonell byggenæring, men kan styrke sin posisjon hvis skog- og treindustrien i sterkere grad identifiserer seg med resten av bygg- og anleggsnæringen. For å skape innovative løsninger, trengs det nye former for samarbeid langs hele verdikjeden, sa Time.

Viktige saker

Treindustrien mener Time løfter frem flere viktige saker for næringen.

- Hun tar opp flere problemstillinger som er meget relevante med tanke på å gjøre treindustrien og bygningskonsepter i tre mer konkurransedyktig i markedet, sier administrerende direktør Heidi Finstad Kielland i Treindustrien.

- Det pågår en rekke prosesser som har til hensikt å styrke markedsorienteringen i treindustrien. Hittil har tradisjonell treindustri vært preget av råvarefokus. Dette er forståelig når råvarekostnadene utgjør nærmere 70 prosent av produksjonskostnadene i treindustrien, sier hun og legger til at Treindustrien har stort fokus på industrialisering som et ledd i nødvendig omstillingsprosesser.

Broer i tre - eksempel på innovasjon

Urbanisering, fortetting og økt miljøfokus gir markedsmuligheter for treindustrien. Norge har lange tradisjoner for å bygge i tre, og norsk arkitektur holder høy internasjonal standard.

– Broer i tre er eksempler på innovasjoner i treindustrien som viser litt av potensialet i næringen. Når man samtidig vet at en m 3 tre binder ca. 0,7 tonn CO 2, så sier det seg selv at tre bør være en del av fremtidens byggeri, sier hun.

Strukturendring

Seniorforsker Berit Time tar også opp behov for strukturendring i treindustrien når hun peker på behovet for å se nærmere på effektene av struktur og organisering i verdikjeden for å utvikle konkurransekraft gjennom økt grad av profesjonalitet og kunnskapsutvikling.

– Treindustrien har gjennomgått store strukturendringer de senere årene og antall produksjonsenheter og selskap er kraftig redusert. Det samme har ikke vært tilfelle for skogseiendommer, mange eiendommer eies av dødsbo som ikke viser noen interesse for å utvikle skogressursene kommersielt. Vi mener det er en stadig avsporing og et feilspor å tro at store enheter og strukturrasjonalisering i industrileddet alene vil gi nødvendig konkurranseevne.

– Det handler om å utvikle nye produkter tilpasset markedsbehovene, og dette inkluderer kostnadseffektive konsepter og løsninger. For å lykkes er det først og fremst snakk om riktig kompetanse, innovasjon og kapital til å kommersialisere nye konsepter, sier Finstad Kielland.

Samarbeid

I likhet med Berit Time mener Treindustrien at det er helt avgjørende å samarbeide tettere med øvrige aktører i verdikjeden i byggenæringen, og entreprenørene spesielt, om man skal lykkes med å utvikle en bærekraftig norsk byggenæring.