Foto: Standard Norge / Yvonne Haugen

På trygg grunn med ny standard

Tirsdag ble ny Norsk Standard med grenseverdier for vibrasjoner lansert i Bjørvika i Oslo.

Det skriver Standard Norge i en pressemelding onsdag.

Norske bygg og anlegg står, ifølge pressemeldingen, på variert byggegrunn. I Bjørvika har den mye omtalte leirgrunnen sunket, og målinger NGI har gjort, viser store horisontale forskyvninger.

Også andre byer som Drammen, Tønsberg og Fredrikstad ligger, ifølge NGI, på bløt leire. Ved byggearbeider er det en risiko for at vibrasjoner kan utløse setninger, og gjøre skade på bygg og anlegg.

Standarden NS 8141 ble tirsdag lansert på Statens vegvesens anleggsplass for E18 i Bjørvika under et arrangement i regi av Standard Norge, Vegdirektoratet og Jernbaneverket.

Den nye standarden skal bidra til at man unngår skader på bygninger, tunneler og bergrom som følge av vibrasjoner fra bygge- og anleggsarbeider. Standarden er tredelt, og angir veiledende grenseverdier for vibrasjoner fra sprengning, fra andre bygg- og anleggsarbeider og fra sprengning for å unngå skred i kvikkleire, heter det i pressemeldingen.

– Kjempeløft

Standarden ble overrakt direktør i vei- og transportavdelingen i Vegdirektoratet, Jane Bordal, og teknologidirektør i Jernbaneverket, Brede Nermoen. Bordal beskrev tiden før NS 8141 som en tid da spørsmålet om hvor mye et bygg tåler var en evig utfordring, der jakten på data skapte en frustrerende hverdag og mye hodepine.

– Den nye standarden kan nærmest beskrives som en «hodepinemedisin», sa Bordal.

Brede Nermoen i Jernbaneverket kunne også fortelle om en tid da det var mye gjetning og der «ristingen» kunne forårsake de utroligste ting i hjemmene til de berørte. Han karakteriserte standarden som et kjempeløft i næringen.

Solid grunnarbeid

Et betydelig forskningsarbeid og omfattende innsamling og gjennomgang av store mengder data inngår, ifølge pressemeldingen, i den nye standarden.

I arbeidet har man blant annet utviklet et målefilter som fører til at man oppnår langt mer presise og faktabaserte vibrasjonsgrenser.

Med NS 8141 vil man, ifølge pressemeldingen, kunne jobbe mer planmessig, spare kostnader og sikre at arbeidet foregår på trygg grunn.

– Det har vært et forskningsprosjekt å utvikle denne standarden. Vi fikk det til, og det er fantastisk, sa Christian Madshus fra NGI, som har ledet komitéarbeidet.

Komiteen bak standarden har spisskompetanse på området, og både byggherrer, entreprenører, rådgivere, sprengningseksperter, forskningsinstitusjoner og myndigheter har vært representert, heter det i pressemeldingen.