Fire av fem unge må ha foreldrehjelp

Nær fire av fem unge trenger pengehjelp fra mor og far når de skal kjøpe sin første bolig.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av TNS gallup på oppdrag fra Nordea.

Forbrukerøkonom Elin Reitan ser med bekymring på utviklingen.

– Det er både overraskende og bekymringsverdig at så mange unge må få hjelp fra foreldre til å kjøpe sin første bolig. Det er en tung økonomisk bør for foreldre å skulle hjelpe ett eller flere barn med kjøp av bolig. Samtidig kan dette behovet bidra til å skape et klasseskille ved at det kun er de som er privilegerte nok til å få pengehjelp hjemmefra som får muligheten til å komme seg tidlig inn på boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Nær 8 av 10 må ha hjelp

75% av unge må ha pengehjelp fra foreldre ved kjøp av egen bolig. I undersøkelsen kommer det også frem at 29 % av unge mellom 18 og 29 år eier boligen de bor i. Blant alderssegmentet 26 til 29 år er andelen 49 %. Antall studenter som eier boligen de bor i er 11 %.Over 50 % av respondentene svaret at de hadde fått hjelp av foreldrene til å kjøpe sin første bolig.

– Jeg vil oppfordre foreldre til å stimulere til at barna skal klare seg selv. Om de jobber om somrene og tar en ekstrajobb som ikke går ut over studiene får de både viktig læring samt egenkapital når de skal kjøpe bolig, sier Reitan.

- Må nedprioritere egne behov

Hun advarer foreldre som hjelper barna sine at de selv kan havne i økonomisk uføre dersom de er medlåntaker eller kausjonist og barnet ikke makter å betjene lånet.

– Det er mange eksempler på at foreldre har brent seg og selv havnet i økonomisk knipe etter å ha gitt barn økonomisk støtte til å oppfylle boligdrømmen. Foruten å påta seg et stort økonomisk løfte, må man ofte nedprioritere egne behov og ønsker, som for eksempel tidlig pensjon eller kjøp av hytte eller båt, sier Reitan.