- Det er en hyggelig fremgang for oss, i alle fall mye bedre enn situasjonen var for ett år siden, sier Moelvens konsernsjef Hans Rindal.

Bedring for Moelven

Driftsresultatet på 137 millioner kroner etter årets seks første måneder viser at Moelven gjør det bedre enn på lenge.

Driftsresultatet isolert sett for 2. kvartal ble 84 millioner kroner mot 11 millioner tilsvarende periode i fjor. Hittil i år har konsernet omsatt for 4.649 millioner (4.030 tilsv. periode 2013), mens driftsinntektene for 2. kvartal endte på 2.389 millioner (2.182).

Fornøyd konsernsjef

Konsernsjef Hans Rindal er fornøyd med framgangen. Han sier resultatframgangen i grove trekk skyldes en kombinasjon av bedre priser og valutaforhold for eksportrettede enheter, interne driftsforbedringer, samt bedre gjennomføring av prosjekter.

- Det er en hyggelig fremgang for oss, i alle fall mye bedre enn situasjonen var for ett år siden, sier Moelvens konsernsjef til Byggeindustrien om tallene Moelven presenterte fredag.

Han sier deler av konsernet hadde historisk vanskelige markedsforhold i deler av 2012 og 2013, men at en kombinasjon av eksterne og interne faktorer har gitt Moelven et løft så langt i 2014.

- Selv om det fortsatt sleper litt etter i land som Italia og Spania, så merker vi det går bedre ute. Det har smitteeffekter i markedet for trebaserte byggevarer i Skandinavia også.

- I tillegg har vi brukt de dårlige tidene til det eneste fornuftige du kan bruke dårlige tider til, nemlig å snu på alle steiner du kan internt. Nå har vi blant annet en langt bedre sammensetning av prosjektporteføljen vår, sier Rindal som også peker på at de har kommet langt i igangkjøringen etter noen større investeringer.

- Hvordan ser utsiktene ut fremover?

- Jeg tror vi kommer til å ha et alminnelig bra andre halvår også. Når vi ser på markedsforholdene i Norge og Sverige, har vi merket oss en underliggende bedring i Sverige som vi tror vil fortsette. Samtidig ser vi at markedet i Norge svekkes på enkelte områder, uten at det vil gi ikke store utslag for oss. Det ser ut til å jevne seg ut for vår del, sier Rindal.

Sagbrukene gjør det best

Det er særlig industrivaredivisjon Timber som merker størst framgang, mens byggevaredivisjonen Wood også leverer bra resultater. For prosjektdivisjonen Byggsystemer dempes resultatframgangen av et noe mer utfordrende marked for nye yrkesbygg i Norge. I ROT-segmentet (rehabilitering, ombygging og tilbygg) er etterspørselen fortsatt tilfredsstillende, skriver selksapet i en pressemelding.

- Endringer i internasjonale markedsforhold påvirker raskt vårt salg av trevarer. For byggevarer er svingningene noe mindre, mens det er etterspørselen etter nye yrkesbygg i Sverige og Norge som er viktigst for divisjonen Byggsystemer som består av limtre-, byggmodul-, elektro- og bygginnredningsvirksomheter, sier Rindal.

Refinansiering gjennomført

Ved utgangen av 2. kvartal, ble konsernets langsiktige lån refinansiert og lånene løper nå til sommeren 2017. Lånebetingelsene tilsvarer i stor grad de vi hadde og refinansieringen gir oss et godt grunnlag for å utvikle konsernet videre, sier Rindal.

Framtidsutsikter

Etterspørselen etter konsernets produkter i det skandinaviske markedet forventes å være stabil i andre halvår, med en viss bedring i Sverige som oppveier en viss nedgang i Norge.

- I eksportmarkedet for skurlast er det vanskeligere å spå, men vi ser i alle fall fortsatt god etterspørsel i 3. kvartal, sier Hans Rindal.