Trond Bølviken

Lysner det for byggeprosessen?

To viktige spørsmål for byggenæringen er: Hva bygger vi? og Hvordan bygger vi? Det første spørsmålet dreier seg om egenskapene og kvaliteten på det vi bygger, det andre spørsmålet om hvordan byggeprosessen er og bør være.

Trond Bølviken

Direktør i Veidekke Entreprenør AS

Mye av den offentlige oppmerksomheten og utviklingen har tradisjonelt vært knyttet til det første, til egenskapene og kvaliteten på det vi bygger.

Når det gjelder byggeprosessen har oppmerksomheten vært mindre og det har vist seg vanskelig å få til varige og grunnleggende forbedringer. På 1990-tallet så vi gode forsøk i BAROK-prosjektet og i forsknings- og utviklingsprosjektet Samspill i Byggeprosessen (SiB). På 2000-tallet ble stafettpinnen overtatt av Byggekostnadsprogrammet. Når vi ser tilbake på disse initiativene, ser vi at det ble tenkt og gjort mye godt, men vi ser også at initiativene endte opp som relativt begrensede og enkeltstående og at resultatene nøkternt sett ikke står i forhold til forhåpningene.

Snart midtveis inn i 2010-tallet er det grunnlag for berettiget håp om at dette bildet er i ferd med å endre seg. Plutselig ser vi flere både kraftfulle og lovende initiativ på en gang. Først kom stortingsmeldingen om bygningspolitikk, som i sin tur resulterte i etableringen av Bygg 21. En analyse bestilt av Direktoratet for Byggkvalitet viser at dagens metodikk for produktivitetsmåling i byggenæringen har betydelige svakheter og mye tyder på at den produktivitetskommisjonen som er etablert av regjeringen vil komme til å ofre produktiviteten i byggenæringen betydelig oppmerksomhet. Etableringen av Prosjekt Norge innebærer at forskningen og næringen nå samler seg for å få styrke kompetanseutviklingen når det gjelder prosjektledelse og byggeprosessen. I løpet av året er det i tillegg berettiget håp om at vi vil kunne få til et forskningsrådsfinansiert senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) med byggeprosessen som tema.

– 27. juni holdes årets internasjonale Lean Construction-konferanse (IGLC2014) i Oslo. Da samles skandinaviske bransjefolk og internasjonale forskere fra alle verdenshjørner for å oppdatere seg på forskningsfronten og diskutere hvordan byggeprosessene best kan forstås og forbedres. (Det er fortsatt mulig å melde seg på!)

Summen av dette gir grunn til håp. Kanskje er vi i ferd med å oppleve et trendskifte der utviklingen av byggeprosessen (endelig) er i ferd med å få den plassen den fortjener.

http://www.bygg.no/article/1184971

www.iglc2014.com

http://www.prosjektnorge.no/

http://www.dibk.no/no/Om_oss/Arkiv/Nyhetsarkiv-2013/Avtagende-produktivitet-i-byggenaringen/

http://produktivitetskommisjonen.no/