F.v. Arkitekt Geir Brendeland og arkitekt Olav Kristoffersen, mottar treprisen 2014.

Treprisen tildelt Brendeland og Kristoffersen

Årets trepris ble onsdag tildelt Brendeland & Kristoffersen på den andre nasjonale konferansen for trearkitektur 2014.

- Årets prisvinnere, Brendeland og Kristoffersen Arkitekter AS, har bedrevet det som med rette kan kalles grunnforskning på trearkitektur. Deres arbeider er presise, unngår de store fakter og formspråket er geometrisk bevisst og nøkternhet, sa juryformann arkitekt Jan Olav Jensen, Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS ved overrekkelsen.

- Brendeland & Kristoffersens særegne arkitektur viser ofte en dristig og kompromissløs holdning samtidig som den omfavner sosiale utfordringer. Arkitekturen kan ved første øyekast oppleves provoserende enkel, fremstår med sofistikerte løsninger bak enkelheten.

Etter realisering av deres første prosjekt, Svartlamoen boliger (2005), har Brendeland & Kristoffersen bygget to andre bygninger i området; Svartlamoen barnehage og Svartlamoen kulturelle sentrum (2007).

Blant deres andre prosjekter er Villa Borgen, en liten villa i massivtre for en familie i utkanten av Trondheim, Svalbard boligprosjekt i massivtre og Aktiv-hus i Stjørdal. Imidlertid har området Svartlamoen i Trondheim blitt det definerende for kontoret.

Tolv år har gått siden Geir Brendeland og Olav Kristoffersen ble Brendeland & Kristoffersen da de vant den åpne konkurransen om bærekraftig sosialboliger på Svartlamoen i Trondheim i 2002. Siden den gang har kontoret fått både nasjonal og internasjonal anerkjennelse, De går inn i en flere tusen år lang norsk tretradisjon som trenger den faglige nysgjerrigheten deres praksis representerer.

- Kanskje mer enn noe annet kulturuttrykk sier arkitektur noe om hvem vi er, hvilke ambisjoner vi har, hva vi kan få til sammen, fordi det så usentimentalt er resultatet av store betvingende prosesser i samfunnet. Nettopp derfor er det viktig at noen hus blir noe mer enn bare middelmådig. Slike bygg inneholder ofte noen innsikter utover det vanlige eller noen ekstraordinære kvaliteter som noen har kjempet for. Da blir det eksemplarisk, andre vil lære av det, sa Jensen og la til at byggverk enda sjeldnere blir stående som en varig faglig referanse.

- Da lever det sitt eget liv. I realiteten skjer det svært sjelden, kanskje bare noen få ganger per tiår. Slike byggverk påvirker ikke bare fagkollegene, men også andre deler av byggebransjen og av og til har slike prosjekter industriendrende karakter. Noen få ganger har slike byggverk en intellektuell styrke som former måten vi tenker på.

- Prisvinnerne i 2014 har stått bak flere slike bygg. Deres produksjon har vært helt avgjørende for utviklingen av norsk trearkitektur det siste tiåret. De erfaringer de har gjort seg fra en forskningspreget praksis og de nye løsningene de har introdusert, koblet med den kunstneriske kvaliteten i byggverkene, har gitt produksjonen deres et udiskutabelt faglig gjennomslag, sa Jensen.