Jan Eldegard

Hva er det med betongen?

Elsket og omdiskutert, nødvendig eller ønsket? Alle som jobber med betong har et forhold til dette materialet, men hva er det som skaper holdningene våre?

Jan Eldegard

Daglig leder i Byggutengrenser

Jeg skal ikke påstå at jeg er nøytral i mine uttalelser om betong, – arbeidsdagen er bokstavelig talt fylt med mur og betong når man jobber i Byggutengrenser. Jeg synes det er spennende å studere presseklipp, fagartikler og andre innlegg rundt temaet betong. Mange har sterke synspunkter, og det er veldig bra! I en artikkel skriver Erling Dokk Holm nylig om Kristiansands politikere og deres holdninger til arkitektur og materialvalg: På Sørlandet har klisjeen om hvitmalte skipperhus okkupert sinn og hjerter, og mye estetisk innsikt har ikke nådd inn. Bevar betongen, og frels Kristiansand fra seg selv.

Andre har også klare preferanser til materialvalg. Sist uke skrev presidenten i NAL Kim Skaara på bygg.no at han vil ha mer trehus og har følgende uttalelser om mur: Mange ser at pussede murhus ikke alltid er optimalt for vårt klima, der materialet fort slår sprekker og blir ødelagt. Tegl egner seg bedre, men vi har ikke så gode tradisjoner med det.

Jeg undrer meg over at presidenten i NAL med slike uttalelser gir inntrykk av at en lang rekke bygninger i Oslo fra Akershus festning, mesteparten av Oslo indre by, Stortinget, Universitetet, Regjeringskvartalet, Det Norske Stortinget eller andre mur- og betongbygg ikke representerer en bærekraftig bygningstradisjon. Jeg velger imidlertid å tro at disse uttalelsene var tatt ut av en større sammenheng og i tilknytning til NALs oppdrag som leder i prosjektet Tre i by som mottar offentlig støtte som en del av overføringene til Skogindustrien. I sammenheng med hva som er optimalt for vårt klima, er det også fristende å nevne at vi i dag har 600.000 norske bygg i den såkalte råtesonen. Om 100 år vil to millioner hus befinne seg i denne sonen. Klimariktig bygging må derfor gjenspeile denne utviklingen og vi må velge løsninger som har lav råtefare.

Jeg forstå godt at mange ønsker seg en variasjon i materialbruk, og prosjekter som kombinerer glass, stål, tre, betong og mur gir ofte svært god arkitektur. Når vi ser på de samfunnsutfordringene vi står overfor, vil nok bruken av betong øke i årene framover. Både bygg og anleggskonstruksjoner blir utsatt for stadig tøffere belastninger som følge av klimaendringer og bygging av høyere og dypere konstruksjoner vil stille enda tøffere krav til sikkerhet. De som evner å tenke nytt, behersker teknologi og har gjennomføringsevne vil være vinnerne. I denne prosessen vil selvfølgelig holdninger spille en rolle, men det aller viktigste er at løsningene er samfunnsmessig lønnsomme og bærekraftige – også estetisk sett.

Man glemmer fort at en stor del av samfunnsformuen vår er basert på betong, enten det gjelder olje og gass, infrastruktur eller bygg. Slik vil det nok også være i framtiden, selv om ikke alle liker det. Det å være omdiskutert er positivt – det skjerper oss og driver oss videre.