Nye kjøleanlegg er på plass for sommeren. Foto: Statsbygg

Statsbygg bytter kjøleanlegg i OL-bygg

Regjeringen har bestemt at bruken av R22 som kjølemedium skal fases ut innen utgangen av året. Statsbygg tar R22-grep i OL-bygg på Lillehammer.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider tirsdag.

R22 har inntil nylig blitt brukt i varmepumper og aircondition over store deler av verden. Problemer oppstår hvis det kommer en lekkasje. Da frigjøres hydroklorfluorkarboner (HKFK), som skader ozonlaget og bidrar til global oppvarming, skriver Statsbygg i meldingen.

– De siste månedene har vært utfordrende og nervepirrende, sier prosjektleder i Statsbygg, Johan Borud.

Heldig med været

– Vi måtte få det nye anlegget i drift tidsnok før sommervarmen. Fabrikken i Ungarn kunne ikke starte produksjonen av de to hovedpumpene før 5. mai, og disse var en nødvendig del i hjertet av det nye anlegget. Imidlertid har vi vært på godfot med værgudene, som ga oss en kjølig vår, sier han.

Kjøleanlegget ved Høgskolen i Lillehammer er, ifølge pressemeldingen, ett av de største anleggene i Statsbygg, og det pågående arbeidet med utfasing av R22 skal være en prioritert oppgave. Investeringskostnaden er 23 millioner kroner, og ytterligere 12 millioner kroner vil bli investert i forskjellige energibesparende tiltak i løpet av året. I Statsbygg sentralt er det satt av 100 millioner kroner som fordeles over 50 prosjekter. Utfasingen har pågått siden 2012, og skal avsluttes i løpet av året, heter det i pressemeldingen.

Kjøle-kake

21. mai ble det nye anlegget tatt i bruk ved Høgskolen, og miljøvennlig kjølvann sirkulerte i den 35.000 kvadratmeter store installasjonen. I tillegg er rørnettet ved Høgskolen oppgradert, og det er etablert en ny tørrkjølerpark. Anlegget leverer også kjølevann til NRK's regionkontor på Lillehammer. Stolte statsbyggere feiret, ifølge pressemeldingen, dagen med å spandere kake til alle på byggeplassen.