- Dette må de som ansetter eller leier inn utenlandske arbeidstakere ta inn over seg, sier Finboe Svendsen. (Foto: Trond Joelson)

Utenlandske arbeidstakere utsettes for større risiko

Utenlandske arbeidstakere utsettes for større risiko på arbeidsplassen enn sine norske kolleger. Det viser en ny undersøkelse blant inspektører som jobber med sosial dumping i Arbeidstilsynet.

Undersøkelsen viser også at utenlandske arbeidstakere mangler oppæring. De mangler nødvendig verneutstyr, og språk og kommunikasjonsproblemer utgjør en reell risiko.

- Risikofylte jobber, språkproblemer, dårlig opplæring og mangel på verneutstyr er en farlig kombinasjon. Konsekvensen er at disse arbeidstakerne verken klarer å ivareta sin egen eller andres sikkerhet. Dette kan få store og alvorlige følger, både for dem selv og andre, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

En rapport fra Arbeidstilsynet (2012) viser at utenlandske arbeidstakere har betydelig større risiko for å bli skadet eller dø på jobb.

- Dette må de som ansetter eller leier inn utenlandske arbeidstakere ta inn over seg. Arbeidsgivere må bli mye mer bevisst på hvilke farer de utenlandske arbeidstakerne utsettes for på arbeidsplassen, og de må bli bedre til å forebygge og redusere risiko, sier Finboe Svendsen.

72 inspektører intervjuet

72 inspektører i Arbeidstilsynet har medvirket i undersøkelsen. Inspektørene formidler sine erfaringer med lønns- og arbeidsvilkårene som tilbys utenlandske arbeidstakere i Norge. De forteller om metodene til virksomhetene som bevisst bryter lovverket, og de spesielle utfordringene som knyttes til det å føre tilsyn med sosial dumping. Kartleggingen munner ut i en rapport som publiseres i løpet av mai.

- Arbeidstilsynets inspektører har stor kunnskap om sosial dumping som fenomen i norsk arbeidsliv. I den kommende rapporten dokumenterer vi viktige erfaringer fra bygg, renhold og overnatting og servering, næringer der vi har gjennomført flest tilsyn mot sosial dumping. Samtidig erfarer Arbeidstilsynet at sosial dumping brer om seg i stadig nye deler av norsk arbeidsliv. Organisert arbeidsmarkedskriminalitet er i ferd med å bli en alvorlig trussel mot norsk arbeidsliv, sier Finboe Svendsen.

Økende problem

Undersøkelsen viser at nye virkemidler som allmenngjøring av lønn, regionale verneombud og ID-kort har vært viktig. Likevel er problemet økende.

- Dette skyldes til dels at myndighetene står overfor en ny type aktører i norsk arbeidsliv. Aktører som bevisst bryter lovverket for å skaffe oppdrag. Kriminelle aktører som ikke bare bryter arbeidsmiljøregelverket, men også regelverk knyttet til skatt og avgift, regnskap, og arbeids- og oppholdstillatelse, heter det i en melding fra Arbeidstilsynet.

Samarbeid nødvendig

Siden 2006 har Arbeidstilsynet gjort mer enn 15 000 tilsyn for å bekjempe sosial dumping i Norge. Bare i fjor var det 5000 slike tilsyn.

- Vi ser at innsatsen vår har effekt, og vi fortsetter med uforminsket styrke. Useriøse aktører skal ikke føle seg trygge. Vi følger med - og vi følger opp – og vi har kraftige virkemidler som politianmeldelser, stans og overtredelsesgebyr ved de groveste tilfellene, sier Finboe Svendsen og påpeker at tett og operativt samarbeid mellom myndighetene er helt nødvendig.

- Vi samarbeider tett med blant annet politiet og Skatteetaten, og vi skal styrke dette samarbeidet enda mer i tiden framover. Vi oppnår mer når vi bruker virkemidlene våre sammen, og vi ser det har effekt når vi mobiliserer sammen, sier Finboe Svendsen.