- 2014 har startet usedvanlig bra. Vi har nå en ordreinngang på ca. 2,4 millioner kvadratmeter, noe vi er godt fornøyde med, sier konsernsjef Erik Øyno i Protan.

Protan på offensiven

Drammen-selskapet Protan AS er inne i en god periode. I 2013 produserte de folieprodukter og la tak for rundt 1,1 milliarder kroner med gode marginer, og for inneværende år er målet at veksten ligger på over ti prosent. – Vi skal vokse både i og utenfor Norge, med gode marginger, sier en offensiv Erik Øyno, konsernsjef i Protan.

Øyno kom inn i selskapet i 2011, etter at Protan hadde vært i gjennom en noe tyngre periode. Nå er han i ferd med å avslutte snuoperasjonen for konsernet, og kan vise til gode tall.

- Med en resultatmargin på rundt fem prosent av en omsetning på 1,1 milliarder, må vi si oss fornøyde, sier Øyno til Byggeindustrien. Driftsresultatet endte i fjor på ca. 50 millioner kroner.

Stig Solberg

Starten på inneværende har også vært god for selskapet.

- 2014 har startet usedvanlig bra. Vi har nå en ordreinngang på ca. 2,4 millioner kvadratmeter, noe vi er godt fornøyde med. Vi har også hatt en positiv vinter for takarbeider, noe som gjenspeiler seg i tallene. Vi ser derfor lyst for fortsettelsen, og vi jobber for er resultat som ligger høyere enn for fjoråret. Som både en takentreprenør og folieprosent, bør vi ha en margin på mellom 6-9 prosent, mener Øyno.

- Protan satser friskt i 2014. Vi skal utvikle nye markeder, blant annet innen våtrom og murmarkedet. Dessuten jobber vi stadig med å forbedre våre distribusjonssystemer. Det vil også gi oss ekstra fart inn i 2104, sier Stig Solberg, direktør tak og membraner i Protan.

Totalmarkedet innen flate tak, hvor Protan opererer, er på rundt 5,5 millioner kvadratmeter.

- Her skal vi ta en stadig større andel av markedet, legger Solberg til.

Protan har en stor andel eksport, og utenlandsomsetningen utgjør rundt halvparten av konsernets totale omsetning. I år har de sikret seg flere store leveranser til utlandet, ikke minst i Polen og Russland, som er de største eksportmarkedene. De er blant annet i ferd med å gjennomføre store kontrakter i Polen for Amazon. Det skal levere tak til tre store bygninger, med et totalt areal på 300.000 kvadratmeter, som tilsvarer hele 60 fotballbaner. Hvert av byggene er én kilometer langt og 100 meter bredt.

- Vi er veldig stolte over å lande denne kontrakten med Amazon. Polen er et viktig marked for oss, og med leveranser i denne størrelsesordenen setter vi virkelig tak fra Protan på kartet. Både virksomheten i Norge og fabrikken i Polen blir involvert, forteller Øyno.

Protan har i dag rundt 650 ansatte, og er fortsatt eid av familien Ameln. Håkon Ameln, som har bygget opp selskapet slik vi kjenner det i dag, følger fortsatt godt med i driften av selskapet, og er med på samlingen selskapet gjennomfører i Skottland for egne og autoriserte takentreprenører.

Han er meget tilfreds med utviklingen til selskapet.

- Jeg er godt fornøyd, og det er gøy å se at det går så bra. Ikke minst er jeg fornøyd med at man hele veien jobber med å bli bedre, sier Håkon Ameln.

Ved siden av familien Ameln har også konsernssjef Erik Øyno nylig kjøpt seg inn med fem prosent av aksjene i konsernet.

- Dette kjøpet ble gjort til markedspris, og viser at jeg tenker langsiktig med mitt engasjement i selskapet, forteller Øyno.