Vill GjensynNils Petter Dale

Murverksprisen til Villa Gjensyn

Murverksprisen 2014 tildeles Villa Gjensyn tegnet av arkitekt Kjell Dybedal.

Entreprenør er SH Bygg AS.

Fra juryens begrunnelse kan vi bl.a. lese:

"Boligen har en enkel geometri med et rektangulært muralt hovedvolum i to etasjer og et addert volum inneholdende garasje. Et stort søylefritt rom (9x11 meter) på hovedplanet i 2. etasje er husets hjerte og familiens samlingsrom. Rommet er svært vakkert dimensjonert, gjennomlyst og helt åpent i to retninger, skreddersydd for det horisontale landskapsbildet og fjorden", skriver de.

Hovedkonstruksjoner er bærende yttervegger murt i 350 mm Leca Isoblokk med gjennomfarget puss samt dekker av Leca-plank med skurt armert påstøp på altaner. Innervegger er murt i Leca og pusset, med lydblokker mellom tenåringenes soverom.

Juryen finner det interessant at det i tillegg er benyttet konstruksjoner og løsninger man vanligvis finner i næringsbygg, samtidig som boligens skala og intimitet er ivaretatt.

"Materialpaletten er enkel, raffinert og konsekvent. Detaljering og håndverksmessig utførelse holder et usedvanlig høyt nivå og vitner om arkitektens tilstedeværelse i alle løsninger. Det er i tillegg til gjennomfarget puss utvendig og innvendig benyttet støpte flater, glass, flis og eik", legger de til.

Oppdragsgiver og arkitekt har hatt et tett og godt samarbeid, og det er brukt god tid i planleggingsfasen, blant annet med utstrakt bruk av fysiske modeller. Oppdragsgivere berømmes for engasjert deltakelse i prosessen og åpenhet i valg av løsninger.

"Juryen opplevde en bolig med sjel i et tilsynelatende enkelt oppslag. Inspirerende og oppløftende", skriver de.