Mange dyktige virksomheter

Det finnes enkelte som hevder at det i svært liten grad foregår innovasjon og nytekning i byggenæringen. Slik er det ikke – det finnes en rekke eksempler på stor vilje og evne til å tenke nytt for å bedre både effektivitet og kvalitet.

Problemet er i stor grad at næringen er for dårlig til å løfte opp og vise frem disse eksemplene. I byggenæringen er det mest tradisjon for at nyskapingen skjer i virksomhetene og ute på byggeplass, og ikke så mye gjennom forskningsbaserte prosjekter. Det finnes også forsøk på slike konsepter, men den beste utviklingen ser ut til å skje ute i virksomhetene, i jakten på å levere bedre produkter på en mer effektiv måte, selvsagt også med håp om å skape bedre tall på bunnlinjen. Dette skjer ofte gradvis gjennom noe tid, og blir dermed ikke så enkelt å få gode målinger på.

Det er selvsagt også riktig at næringen kunne vært langt bedre til å tenke nytt, og bli flinkere til å gjenskape suksesser. Det er en stund siden de store gjennomgående endringene har skjedd, men mye er nå på gang. Det fikk vi blant annet se på Bygg21s samling på dag to av Byggedagene på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo torsdag. Her fikk vi se en rekke spennende utviklingstrekk.

Vi fikk også innblikk i hvor bra man kan gjøre en virksomhet klar for morgendagens måte å arbeide på, i dag. Hos byggmesteren JOS Bygg, som er en del av Norgeshus-kjeden, bruker alle ansatte nettbrett på jobb, og de har arbeidet mye for å innføre en papirløs byggeplass. Dette har gitt dem en rekke fordeler. Prosessen flyter bedre både i forkant, under bygging, og ved overlevering til kunde. Alt føres rett inn i bedriftens systemer, og gjør all oppfølging lettere og man får en bedre oversikt. Dette har gitt dem en enormt god kundetilfredshet – og fornøyde ansatte, noe de selvsagt kommer til å tjene på fremover.

Det kommer til å skje mye innen bruk av BIM og andre digitale kommunikasjons- og samhandlingsformer i tiden fremover. Her har næringen fortsatt mye å hente, selv om mange nå er på god vei til å innføre bruk av slike verktøy. Dette vil fremover bli helt sentrale elementer for virksomheter som vil være med å konkurrere om de større jobbene i Norge.