Storbanker setter ned renta

Etter måneder med press og flengende kritikk setter både DNB, Nordea og Skandiabanken nå ned renten de krever av sine boliglånskunder.

Både den største og nest største banken i Norge velger nå å sette ned rentene sine, med henholdsvis 0,25 og 0,2 prosentpoeng. En av utfordrerne i det norske bankmarkedet, Skandiabanken, kutter enda mindre – 0,15 prosentpoeng.

Trond Bentestuen, sjef for personmarked i DNB avviser overfor NRK at banken er blitt skremt til retrett i rentesettingen.

– Den siste tiden har flere banker justert sine priser. Vi skal være attraktive på pris, og derfor gjør vi dette nå, sier Bentestuen.

Nordea begrunner også rentekuttet med konkurransen i markedet.

– Vi får mange nye kunder, men ønsker også å understreke overfor våre lojale kunder at det lønner seg å være hos oss, sier direktør John Sætre for bankvirksomhet i Nordea til TV 2.

DNB har fått kritikk fra flere hold etter at direktør Rune Bjerke inviterte til «spleiselag» for å fylle opp egenkapitalen slik at den er i tråd med nye kapitalkrav. Noen måneder senere gikk banken med sitt største overskudd noensinne, Bjerke fikk 2,2 millioner kroner i bonus og eierne utbytte. Alt i en tid da rentemarginen – forskjellen mellom innlåns- og utlånsrente, altså bankenes fortjeneste på utlån – har vært historisk stor.