Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene ber Næringsdepartementet om å vri litt på virkemidlene for økt innovasjon. Foto: Berit Solli

Arkitektene ber om mer innovasjon mot byggenæringen

I et innspill til Nærings- og Fiskeridepartementet fra Arkitektbedriftene etter møte med statssekretær Dilek Ayhan (H) gjør administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene de de ønsker økte insentiver til forskning og innovasjon i næringen.

Arkitektbedriftene ba om møte med statssekretær Dilek Ayhan (H) i departementet som har ansvar for virkemiddelapparatet. Møtet handlet om Kystarkitekturprosjektet, virkemiddelapparatet og Norsk Form. I møtet ble Arkitektbedriftene bedt om å komme tilbake med et kortfattet, skriftlig innspill på tema nummer to, endringer i virkemiddelapparatet. Dette er det skriftlige innspillet.

Skavang lister opp tre aktuelle tiltak:

* Endre retningslinjene i Forskningsrådet og Innovasjon Norge overfor BAE-næringen slik at det blir enklere å søke, og slik at kollektive forbedringsprosjekter kan få støtte. Dette bør diskuteres direkte med Rådet for bygg anlegg og eiendom (BAE-Rådet).

* Lag eget program for BAE-sektoren både i Forskningsrådet og i Innovasjon Norge som kan støtte prioriteringene i Bygg 21. Se disse i sammenheng for å realisere gevinstene av forskningen gjennom økt innovasjonsaktivitet i bedriftene. Still krav om deling og formidling av resultater og ny kunnskap.

* Medvirk til å etablere et næringsfinansiert fond for egeninnsats i BAE-næringens FoU-prosjekter som sørger for at også mindre bedrifter kan medvirke i FoU-arbeidene.

- Samtidig er det viktig at de planlagte store satsingene til næringen, som Prosjekt Norge og søknadene om sentre for forskningsbasert innovasjon (SFI) blir realisert med støtte gjennom de tradisjonelle ordningene, skriver Skavang i brevet.