NHO og LO vil stoppe riving av kornlager

Både NHO og LO ber om at salget og eventuell riving av landets største kornlager legges på is.

– Vi vil oppfordre alle aktører, inkludert staten gjennom sitt eierskap i Cermaq, til å vente med salg og en eventuell riving av kornlageret til utredningen og den politiske prosessen er avsluttet, sier administrerende direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og Landbruk til Nationen.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått sterk kritikk for å ha oppfordret Felleskjøpet Agri til å kjøpe Stavanger Havnesilo, landets største kornlager, eller «rydde opp selv» – for å hindre at siloen blir revet.

Lenvik understreker at det å ha et beredskapslager og sikre tilgangen til råvarer er en sentral og viktig sak for norsk matindustri.

– Kornlageret er en viktig del av infrastrukturen, og riving vil være irreversibelt. Vi må få alle kort på bordet før en avgjørelse blir tatt, sier han.

Også forbundsleder Jan-Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, er enig med NHO.

Listhaug tok i Nationen torsdag ikke på seg ansvaret for at siloen kan ende opp med å bli revet. Hun har varslet en utredning av spørsmålet om beredskapslager for korn – og understreket overfor NTB fredag at et slikt lager også kan organiseres på andre måter. Det er Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning som har fått utredningsoppdraget.

– Vi har ikke konkludert, for vi vil ha et godt beslutningsgrunnlag, sa Listhaug.

Hun avviste også at kornsiloen i Stavanger står i fare for å rives før utredningen er klar.

Budrunden er etter det Nationen forstår, avsluttet. En avgjørelse er ifølge styreleder Einar Enger i Felleskjøpet Agri, som eier kornlageret sammen med Cermaq, ventet å bli tatt over helgen.