Høyre mener Ap er inkonsekvent om kull

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre vil at oljefondet skal trekke seg ut av internasjonal kullindustri, men mener staten fortsatt kan utvinne kull på Svalbard. Inkonsekvent, mener Høyre.

Støre etterlyste i helgen en nasjonal debatt om hvordan Norge kan avslutte sine investeringer i kull, som bidrar til global oppvarming.

Næringspolitiske talsmann i regjeringspartiet Høyre, Gunnar A. Gundersen, spør om dette er en ny, gjennomført filosofi fra Aps side som vil få følger for statens eierskap i Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

– Det er ganske bred enighet om å opprettholde aktiviteten på Svalbard, og det er mange ansatte det dreier seg om. Det å gå ut så bastant som Støre gjorde, fikk meg til å lure på om Ap er kommet på andre tanker rundt Svalbard. Det syns jeg er viktig å få avklart, sier Gundersen til NTB. Han påpeker at temaet blir aktuelt når regjeringen kommer med sin melding om statens eierskap til våren.

Det er lite gjennomtenkt å blande seg inn i investeringene til oljefondet, formelt Statens pensjonsfond utland (SPU), på et spesielt område, mener Gundersen, som ønsker at fondet skal ha generelle rammer å holde seg til.

Pilar på Svalbard

Støre er uenig i at en beslutning om å stanse fondets investeringer må få konsekvenser for Svalbard.

– Dette er ikke et forslag som endrer norsk Svalbard-politikk. Kulldriften er en av tre pilarer for Svalbardsamfunnet, sier Støre, som likevel påpeker at det er andre sektorer på Svalbard som er i sterkest vekst for fremtiden.

– Dette forslaget må vurderes som det det handler om, nemlig om SPUs investeringer, sier Støre, som er nestleder i Stortingets finanskomité.

Han viser til at SPU har sluttet å investere i tobakk, selv om tobakksprodukter fortsatt er lovlig i Norge, og at vi kjøper fly fra et selskap SPU unnlater å investere i.

– Slike vedtak har paradokser, det må vi erkjenne. Men det kan ikke alene være grunn til at man ikke går inn i denne diskusjonen, argumentene for at SPU går ut av kull, er sterkere, mener han.

Han ønsker diskusjon om dette i forbindelse med Stortingsmeldingen om SPU til våren.

Signaleffekt

Støre mener det er et viktig signal om Norge slutter å investere i kull gjennom SPU. Fondet er verdens største nasjonale fond

Men Høyres Gundersen er uenig. Å slutte å investere i kull gjennom SPU, men fortsette kulldriften på Svalbard, blir et signal uten virkning overfor de internasjonale investormiljøene, mener han.

– Det er dobbeltmoral, konstaterer Gundersen.

Regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre støtter kravet om at SPU skal slutte å investere i kull.

– Hyklersk

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) synes også forslaget er godt, men anklager likevel Ap for å være klimahyklere, ettersom partiet ikke foretok seg noe da det satt i regjering.

– At politikere og partier nekter å gjennomføre reelle tiltak når de har reell makt, er selve årsaken til at verdens klimagassutslipp har steget sterkt de siste 20 årene i stedet for å gå ned, sier Hansson.

Han viser også til at Ap i høst stemte imot forslag om å fase ut investeringer i fossile energikilder og spør om Støres utspill nå er «billig opposisjonsmarkering».

MDG mener SPU må brukes som et klimapolitisk verktøy.