Milliardær bygger datalagringssenter i Telemark

Hermetikkarving Peter Thomas Smedvigs planer om å investere 600 millioner kroner i bygging av et datalagringssenter på Rjukan i Telemark er i boks.

Hermetikk-, rederi- og offshorearving Smedvig står klar med en investeringsramme på 600 millioner kroner for å etablere et nytt datalagringssenter på Rjukan, skriver Varden.

Senteret skal oppføres på en 4.000 kvadratmeter stor tomt på industriområdet Svadde.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) offentliggjorde tirsdag planene. Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) forteller at Solvik-Olsen for få dager siden ble spurt av Tinn-ordfører Steinar Bergsland (H) om å fronte prosjektet.

– Det er ingen tvil om at satsingen er spennende. Det kan bety mye i form av arbeidsplasser og muligheter for Tinn-samfunnet og Telemark, sier Hoksrud.

Han mener Rjukan er et gunstig sted å etablere datalagringsparken. Han trekker fram stabil tilgang på kraft fra fornybare kilder, samt fjellvann som kan brukes i datasenterets kjølesystemer.

Smedvigs selskap Green Mountain Data Centre skal samarbeide med Tinn kommune. Ifølge avisen har Smedvig forventninger om en stor kundekontrakt. Smedvig har tidligere etablert et datalagringssenter i en nedlagt NATO-bunker i Rogaland. DNB-konsernet signerte kort tid etter en 21 år lang IT-avtale.