LO skeptisk til regjeringens arbeidspolitikk

LO er ytterst skeptisk til den nye regjeringens varslede endringer i arbeidsmiljøloven. LO-leder Gerd Kristiansen mener at selve fundamentet i den norske modellen blir svekket.

Under et frokostmøte som LO arrangerte mandag, ble arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) utfordret av både Kristiansen og Aps Dag Terje Andersen.

– Vi vil gjerne samarbeide med den nye regjeringen, men en del av de grepene som er gjort i statsbudsjettet, er illevarslende. Det enkelte tiltak er kanskje ikke så graverende, men summen av mange små ting undergaver løftet om et godt forhold til partene i arbeidslivet, sa LO-lederen.

Da hadde Eriksson innledet med å si at hele poenget med å skifte regjering, er at det skal føres en annen politikk, om ikke dramatisk annerledes, så i hvert fall en kursendring. Fleksibilitet innenfor trygge rammer, lyder oppskriften.

Ingen revolusjon
– Alt er ikke klart ennå, men jeg kan si såpass at vi ikke legger opp til noen revolusjon i arbeidslivet. Det er snakk om en tilpasning til dagens virkelighet, der fleksibilitet og tilrettelegging er nøkkelord. Vi skal respektere tariffavtaler og 40-timersuken, men vi må få flere ut i arbeid. Og heltidsjobber skal være hovedregelen, sa Eriksson.

Ordstyrer var Ap-veteran og politisk multikunstner Gudmund Hernes. Han trakk opp det store perspektivet ved regjeringsskiftet og mener at arbeidslivet er stedet der de ideologiske forskjellene synes best.

– Får vi bare kjøp og salg eller et system med videreføring av sosialdemokratiske verdier, spurte han nøytralt.

Eriksson forsikret at det ikke blir de store omveltninger, men endringer «innenfor rammen av arbeidsmiljøloven», som han uttrykte det. Og selvsagt skal det skje i dialog med partene, en arbeidsform som er selve grunnmuren i den norske velferdsmodellen.

Tildekke
Men den typen fleksibilitet og tilpasning som Eriksson legger opp til, er LO-lederen svært lite begeistret for. Hun mener regjeringen bruker disse positivt ladde ordene for å dekke over at arbeidsmiljøloven skal svekkes, rettigheter undergraves og makt flyttes fra de ansatte til eierne.

Eriksson vil nedsette et arbeidstidsutvalg med det mål å få utløst mer arbeidskapasitet i befolkningen. LO-leder Kristiansen sier hun gjerne blir med der, forutsatt at det ligger forskning til grunn.

– Men mange av regjeringens forslag uroer meg. Verst er signalet om bruk av flere midlertidige ansettelser. Dette er et av de største angrepene fra denne regjeringen mot et ordnet arbeidsliv, hamret Kristiansen.

Eriksson forsvarte seg med at han «klart og tydelig» bygger på den nordiske modellen, som Frp kaller det, og at regjeringen skal ta vare på et godt trepartssamarbeid.

– Men jeg blir litt lei meg, hvis retorikken er slik at bare man rører en liten del, så river man ned hele fundamentet, sa arbeids- og sosialministeren.