Panelprodusent får Svanemerket

RBI Interiør, som er blant Skandinavias største produsenter av ferdigmalte veggpanel, har fått Svanemerket.

Det nordiske miljømerket tildeles for produktserien Smartpanel Pure. Bygg og boliger står for 40 prosent av energiforbruket, 40 prosent av klimagassutslippene og 40 prosent av verdens avfall. Derfor er det viktig å redusere miljøbelastningen fra bygg mest mulig, og svanemerking er et verktøy for akkurat det, heter det i en pressemelding fra ifi.no.

MDF-plater er trefiberplater som er frest i ulike profiler og overflatebehandlet med maling. RBI, som produserer MDF-paneler, har hovedsete i Østfold.

Hvert år produserer og selger de 3,2 millioner m2 lettmonterte veggplater. De selges under merkenavnet, Smartpanel. Ett års produksjon tilsvarer et areal så stort som 750 fotballbaner.

– Når en markedsleder som RBI Interiør velger Svanemerket på et produkt, får det store og positive ringvirkninger. Det blir enklere både for profesjonelle innkjøpere og forbrukere å finne veggplater som er gode miljøvalg. Det er svært nyttig for miljøet at en så omfattende produksjon som RBIs nå har dokumentert lav miljøbelastning, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.

Tilgjengelig fra 1. november
Miljømerkingen gjelder en ny produktserie fra RBI som heter «Pure». Den inneholder tre ulike profiler i grå og hvite farger.

– Produktserien Smartpanel Pure er tilgjengelig fra 1. november. RBI ser frem til å utvikle stadig flere miljøvennlige produkter, sier Audar Dørum, markedssjef hos RBI Interiør.

RBI og Smartpanel er meget stolte over å ha blitt tildelt Svanemerket etter en lang og krevende prosess. Som den ledende produsenten av MDF-paneler i Skandinavia ønsker RBI å rette fokus på miljøet. Ved å oppfylle kriteriene til Svanemerket sikres en miljøvennlig produksjon og bærekraft.

Energismart produksjon
Produksjonen av Smartpanel innebærer mye fresing og pussing. All flis og pussestøv ivaretas og blir gjenvunnet til energi. Dermed varmes både fabrikkbygninger, kontorbygg og lakkeringslinjer av flis fra egen produksjon, og RBI slipper å hanskes med mye avfall. Det er både smart, miljøvennlig og lønnsomt!

Ingen skadelig avdunsting
Smartpanel kommer i én mengde ulike varianter, både til vegger og tak. Panelene er bearbeidet med både damp og trykk slik at vi til slutt sitter igjen med enkeltfibre. Flismassen blir blandet med lim, lagt på store plater og trykket hardt sammen. Slik blir all luft i massen presset ut. Så blir platen varmebehandlet slik at limet herder. Til slutt blir så smartpanelene overflatebehandlet og malt.

Maling og annen overflatebehandling gir en del utfordringer, men RBIs miljømerkede paneler inneholder ikke stoffer som gir farlig avdunsting eller er giftige på andre måter.

For å oppfylle Svanemerkets kriterier brukes det en spesialutviklet MDF-plate til Smartpanel Pure med blant annet miljøvennlig lim.