Tror på prisøkning for eiendom

Nordmenn tror på fortsatt økning i prisen på eiendom, viser en ny undersøkelse. De fleste regner med at både huset og hytta blir mer verdt.

57 prosent av de spurte tror boligprisene vil være høyere om tre år enn de er i dag, ifølge en fersk måling utført av YouGov for Drammens Hus og Hytter (DHH).

Bare 28 prosent tror prisene vil være lavere. 15 prosent svarer vet ikke.

– Mens diskusjonene blant eiendomsmeglere og fagøkonomer bølger frem og tilbake er det interessant å få målt holdningen også blant folk flest. Et stort flertall har tydeligvis ingen tro på de dystreste spådommene om store verdifall, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder i DHH.

Han synes det er viktig å få kartlagt hva markedet tror er situasjonen et stykke frem i tid, slik at blikket rettes lenger frem enn de mest kortsiktige svingningene.

Gjelder også hytter
– Da tror de færreste at man taper på å investere i fast eiendom, og regner med andre ord med at verden vil utvikle seg videre omtrent som vi har blitt vant til, sier Albrigtsen.

Prisoptimismen gjelder også for hytter.
46 prosent tror en hytte vil være mer verdt om tre år enn i dag. 31 prosent sier nei, mens 23 prosent svarer vet ikke.

– I hyttemarkedet kan det være store bevegelser opp og ned i det korte bildet. Det er desto mer interessant å få bekreftet at nordmenn regner med at også dette er investeringer som gir et pluss i et treårsperspektiv.

Mange er usikre
Det siste året har selgerne i Drammens Hus og Hytter fått mange spørsmål fra folk som er usikre på om de skal sette i gang et hus- eller hytteprosjekt.

– For den som vurderer å bygge er det etter vår mening enda mindre grunn til å nøle enn om man er i bruktmarkedet for bolig eller fritidsbolig. Slike prosjekter tar tid å realisere. I mellomtiden vil kostnadene sannsynligvis bare øke, sier Albrigtsen.

Også nye byggekrav vil gi prisutslag, tror han.

– Strengere krav til energiløsninger vil virke kostnadsdrivende. Viktige endringer planlegges innfaset i 2015. Det kan vise seg gunstig å realisere boligprosjektet sitt i forkant av dette.