Erna klar for regjeringssamtaler

Mandag starter samtalene om en borgerlig firepartiregjering. Erna Solberg har tro på at de ender i reelle forhandlinger.

– Jeg har en positiv følelse, sier hun til NTB.

Men skulle samtalene bryte sammen, har Høyre-lederen en Plan B.

– Hvis vi kommer i en slik situasjon at enkelte ikke ønsker å fortsette samtalene, bør vi likevel ha samarbeidsplattformer som sikrer at politikk avklares for en ny regjering. Jeg ønsker meg en sterkere binding i en slik situasjon enn hva tilfellet har vært før, sier Solberg til NTB.

Mandat
Fredag møttes Høyres sentralstyre og stortingsgruppe på et flyplasshotell på Gardermoen for å gi partilederen det formelle mandatet hun trenger for å forhandle med Venstre, KrF og Frp om en ny regjering.

Med seg i forhandlingsdelegasjonen får hun nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner. Sammen har trekløveret skaffet seg et sterkt mandat og et stort handlingsrom.

– Det er klart vi opplever at det er mange ønsker om hvilke saker det skal legges vekt på, men vi skal ha stor handlefrihet, sa Erna Solberg.

Vanskelig fase
Mandag starter det som på fint heter sonderingsfasen. Først når det blir avklart hvilke partier som ønsker å sitte i regjering sammen, vil samtalene gå over i rene forhandlinger.

Hvor og når sonderingene finner sted, ønsker de fire borgerlige partiene å holde for seg selv, noe som ganske sikkert vil føre til en katt og mus-lek med pressen. Hvor lenge de vil vare er også i det blå.

– Sonderingsfasen er alltid den vanskeligste fasen. Når vi kommer dit at partiene som ønsker å sitte i regjering skal skrive tekst, er vi over i forhandlinger, sier Solberg.

– Engere krets
I Høyre er det stortingsgruppa som skal avklare eventuelle uklarheter om forhandlingsmandatet underveis, men Solberg har ikke planer om å spille pingpong om alle spørsmålene som måtte dukke opp.

Vi kommer til å dra inn personer med spesiell kompetanse innen forskjellige temaer underveis, men samtidig holde oss til en engere krets. Dere i pressen trenger ikke å løpe rundt og spørre alle stortingsrepresentantene for å si det sånn. De vil være uinformert om dette, sier Solberg.