Byggevareindustriens Forening slår alarm om containerhus

Element- og modulimporten øker og stadig flere nordmenn blir eiere av ferdighus og hytter.

Nå slår Byggevareindustriens Forening alarm.

– Prefabrikkerte bygninger ankommer i store kontainere fra utlandet og selges med lovnader om rask og enkel oppsetning. Kvaliteten er usikker og kontrollen mangelfull, sier Øyvind Skarholt, administrerende direktør i Byggevareindustriens Forening.

– Mange ser det som attraktivt å gå til anskaffelse av boliger som er enkle og raske å sette opp. At husene er billigere virker også forlokkende på mange og vi ser at importen øker. Siden 2002 har importen av ferdighus i tre økt med nesten 400 prosent, legger Skarholt til.

Han peker på at det ligger usikkerhet i hvorvidt importørene av de prefabrikkerte bygningene i realiteten har mulighet til å kontrollere det fullstendige innholdet i containerne etter norske standarder.

– Vår bekymring ligger i prosessen for kvalitetskontroll av byggene som ankommer i de lukkede containerne. Er det praktisk mulig å forsikre at 100 prosent av materialene i containerne er kontrollert når store deler av materialene allerede er bygget inn i en ferdig konstruksjon, sier Skarholt.

Skarholt sier at finnes lite data på hvor robuste bygningsmaterialene er over tid.

– Dette er en trend som har utviklet i senere år. De fleste prefabrikkerte byggene vi importerer til Norge kommer fra produsenter i Baltikum, Russland og andre land med varierende kontroll- og kvalitetstradisjon. Vi har ikke sett hvordan disse konstruksjonene holder seg i det utfordrende norske klima over tid. Det er potensielt store vedlikeholdskostnader som vil komme i fremtiden. Vi har sett flere eksempler på prosjekter der man allerede ved montasje har avdekket avvik i ift. lov og forskrift - da er det grunn til å spørre seg hvordan disse konstruksjonene vil oppføre seg etter noen års bruk. Dette er en ny trend vi må ta på alvor, avslutter Skarholt.