Arbeidsledigheten øker innen BA

73.500 personer er helt arbeidsledige ved utgangen av august. Det er mer enn 5.000 flere enn på samme tid i fjor. Om lag 20 prosent av den økte ledigheten sammenlignet med august i fjor har kommet blant bygge- og anleggsarbeidere.

Etter et par måneder med stabil ledighet, meldte flere seg helt arbeidsledige i august. Arbeidsledigheten utgjør nå 2,8 prosent av arbeidsstyrken, 0,2 prosentpoeng mer enn for ett år siden, viser tall fra Nav.

– Utviklingen er som ventet. I vår prognose har vi anslått at ledigheten vil øke moderat i høst, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Når også arbeidssøkere på tiltak regnes sammen med helt ledige, utgjør ledigheten 3,2 prosent.

Ved utgangen av august var det registrert 7 500 ledige med bakgrunn fra bygge- og anleggsyrker. Det er en økning på 17 prosent, eller 1 100 personer, sammenlignet med august i fjor. Om lag 20 prosent av den økte ledigheten sammenlignet med august i fjor har dermed kommet blant bygge- og anleggsarbeidere. Ledigheten har også økt mye for ingeniører og ikt-arbeidere, hvor det nå er 400 flere ledige enn for ett år siden, en økning på 16 prosent.

Ledigheten er høyest for menn i aldersgruppen 20 til 24 år og kvinner fra 25 til 29 år. Dette er aldersgrupper hvor mange er ferdigutdannet og melder seg som arbeidssøker en periode før de får arbeid, skriver Nav.

Arbeidsledigheten er høyest i Østfold og Oslo, med henholdsvis 3,7 og 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Lavest ledighet er det i Rogaland og Sogn og Fjordane med 2 prosent av arbeidsstyrken.