Alle nye jobber går til innvandrere LO bekymret

LO er bekymret for at nye innvandrergrupper presser de svakeste ut av det norske arbeidsmarkedet. Så godt som alle nye jobber som ble skapt her i landet i fjor gikk til innvandrere, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi ble litt overrasket over å se at så å si hele sysselsettingsveksten i 2012 var knyttet til innvandring, sier LO-økonom Liv Sannes til Dagens Næringsliv

I løpet av 2012 økte sysselsettingen i Norge med nesten 38.000 personer. Av dette gikk nesten 27.000 jobber til innvandrere bosatt i Norge. Resten gikk til utlendinger på korttidsopphold.

– Når det er stor tilgang på utenlandsk arbeidskraft, kan det bli vanskeligere for utsatte grupper på arbeidsmarkedet å få innpass. Det kan være etablerte innvandrergrupper, folk med helseproblemer eller ungdom. Dette er det viktig å ta hensyn til i inkluderingspolitikken, sier LO-økonom Sannes til avisen.

Den årlige nettoinnvandringen til Norge utgjør nå 1 prosent av befolkningen, noe som plasserer Norge på innvandringstoppen i Europa.

Seniorforsker og arbeidslivsekspert Knut Røed ved Frischsenteret er enig med Sannes i at den sterke tilstrømningen av arbeidskraft til en viss grad fører til at de svakeste gruppene på arbeidsmarkedet stenges ute.

– De som rammes sterkest, er tidligere innvandrere. Det er den gruppen som er mest sårbar når det kommer nye innvandrere, sier Røed.