Har kritikken slått inn?

Vi i Byggeindustrien har sammen med norske entreprenører stilt mange spørsmål til samferdselsmyndighetene som har drevet en utrolig sjarmoffensiv overfor utenlandske entreprenører den siste tiden. Etter sammenbruddet i Alpine Bau er det kanskje noen myndighetspersoner som har våknet. Gresset er ikke alltid grønnere på andre siden av gjerdet.

Allerede mandag vil vi forhåpentligvis få svaret fra bostyret i Alpine Bau vedrørerende utbyggingen langs Mjøsa og de andre prosjektene selskapet har fått kontrakter på. Men skal østerrikerne fortsette må det kreves meget sterke garantier for at jobben kan bli ferdigstilt. Slike garantier tror vi sitter langt inne.

De økonomiske problemene til Alpine Bau er ikke av ny dato. Entreprenørkonsernet har slitt lenge. At ikke norske myndigheter har funnet ut av det før, er en gåte. I følge Wiener Zeitung har Alpine Bau en samlet gjeld på 2,6 millioner Euro (med dagens kurs er det over 20 milliarder kroner) – og når en vet at selskapet kun har eiendeler for 661 millioner Euro er det litt av et misforhold.

Vi forstår frustrasjonen hos alle underleverandører og underentreprenører som trodde på forsikringen om at det var trygt å jobbe hos en utenlandsk entreprenør som hadde gått gjennom nåløyet til SVV/JBV. Det at Alpine Bau skulle gå konkurs før en tredjedel av den store 1,3 milliarders kontrakten på Fellesprosjektet var ferdig, kom for mange svært mange svært overraskende. Vi har lenge vist at det stod dårlig til med økonomien i selskapet.

Vi forventer at de statlige byggherrene nå tar en meget grundig evaluering av hele prosessen rundt disse kontraheringene.

Ellers merker vi oss at kun norske entreprenører er plukket ut av Jernbaneverket til å levere anbud i konkurransen om Åsland-kontrakten på Follobane-prosjektet.

Vi har gjentatt og gjentatt at vi ikke er for proteksjonisme. Vi har sagt at vi ønsker alle utenlandske selskap velkommen så sant at all konkurranse skjer på likt grunnlag. I flere tilfeller har vi ment at det ikke alltid er lik konkurranse.

Vi har også gjentatt av de norske entreprenørene både har kapasitet og kompetanse.

Ja, det er vel ingen som har bedre kompetanse å jobbe med norsk fjell enn nettopp de norske entreprenørene. Vi må lære oss til å stole på egne krefter. Myndighetene må også snart forstå at den norske metoden å bygge tunneler i fjell på i Norge er den aller beste. Vår metode anbefales også som den beste mange steder rundt i verden i dag.

PS

Vi frykter at også andre utenlandske aktører kan få problemer i tiden som kommer. Vi vil anbefale byggherrene om å sjekke regnskaper grundig - og vi vil anbefale leverandører og underentreprenører om å få skikkelige garantier for alle leveranser.