22.000 flere ansatte i staten på seks år

Fra 2006 til i fjor økte antall statsansatte i Norge med 16,5 prosent, eller 22.000 personer, viser tall fra Statens sentrale tjenestemannsregister (SST).

Tallene er sammenstilt for Dagens Næringsliv av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) og viser at det i fjor var 154.821 statsansatte i Norge. I 2006 var 133.000 personer ansatt i staten.

Veksten er på 16,5 prosent, mens det i samme periode var en total sysselsettingsvekst i Norge på 8,8 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Det er selvsagt ikke bærekraftig på sikt når veksten i statsansatte er dobbelt så stor som sysselsettingsveksten generelt. Fortsetter det ubrutt, vil til slutt alle som finner det bryet verdt å jobbe, være i offentlig sektor, sier Høyre-politiker Michael Tetzschner.

Frp-politiker Gjermund Hagesæter mener også utviklingen går feil vei.

– Jeg tror grunnen til utviklingen her er at regjeringen ønsker å løse de fleste utfordringer med nye påbud, forbud og regler. Det gir kontrollbehov og byråkrati. Vi må reservere, avbyråkratisere og produsere verdier i stedet for å bruke pengene på administrasjon, sier han.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) forsvarer økningen. Hun mener det er helt rimelig med flere statsansatte.

– Jeg har ikke hørt et eneste protestord fra disse politikerne når det har vært saker om flere politifolk, flere i helse eller større satsing på vei og bane. Snarere tvert imot, sier hun. (©NTB)