Olav Thon har rett

Eiendomskongen Olav Thon har lagt seg ut med akademikerne. Han har nemlig sagt at mange har lykkes uten utdannelse. Med det håpet han å gi selvtillit til de unge som trenger det mest. Men denne frilynte ytringen likte ikke Aftenpostens redaktør Knut Olav Ålmås. Han gikk i avisen sterkt i rette med folk som Thon som mener at man ikke trenger utdannelse.

Enten har Almås misforstått det budskapet Thon er kommet med, eller så har han fordreid uttalelsene som Thon ga til VG lørdag 8. juni.

I et ”dementi” i Aftenposten søndag skriver Thon vedrørende VG-intervjuet: «Idag fremstilles folk uten utdannelse som tapere. Det er altså så feil. Jeg vil si til dagens unge at de har alle muligheter, selv om ikke utdanning ligger for dem. Det er så mye fokus på utdanning. Det er bra, men det er mange det ikke passer for. Til dem vil jeg si, du trenger ikke utdanning for å lykkes.»”

I likhet med Thon forstår vi heller ikke hva som er galt i å si noe slikt.

I dag opplever vi mange skoletapere. Det er laget et skolesystem som er bygget rundt teori og atter teori. Men det er ikke alle som orker å pugge gloser. Det er heller ikke alle som finner noen mening i å drive med diktanalyser. Mange vil heller gjøre noe praktisk. De vil bruke hendene sine, talentet sitt. Men det legger dagens skole ikke opp til. Mange gode håndverkere er blitt ødelagt av lærere som mener at teoretisk opplæring fører til all lykke på jord. Dette er lærere som har begått stor urett mot mange elever.

Det er selvsagt ikke snakk om enten eller. Det er selvsagt fornuftig at ungdommen i dag skaffer seg en god og nyttig utdannelse. Men det må også være slik at vi har utdannelsesløp som ikke hindrer dem som velger praktiske yrker. Vi har gjort gode forsøk med Skole på byggeplass i byggenæringen. Men slike skreddersydde opplegg passer dårlig inn i akademikernes syn på hvordan skole skal drives og utformes.

For meg har denne debatt synliggjort to ting, skriver Thon i sitt ”tilsvar” til Aftenposten:

”1. Redaktørene må få et sterkere fokus på å påse at overskriften stemmer med intervjuets innhold.

2. Det omseggripende offentlige byråkrati må nedbygges så de unge ikke trenger høyskoleutdannelse for å finne frem i jungelen.”

Godt sagt, Olav Thon.