Nasjonal varslingsøvelse 12. juni

Onsdag gjennomfører Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) den største nasjonale varslingsøvelsen på flere år.

Hensikten med øvelsen er å øve på myndighetenes evne til å motta og videresende varsel om en større uønsket hendelse.

– 22. juli-kommisjonens rapport peker på varsling som en viktig del av krisehåndteringen. Dette, i tillegg til regjeringens klare budskap om å satse på øvelser, gjør at vi nå øver oftere enn før, sier direktør Jon A. Lea i DSB.

Han forteller at onsdagens øvelse er en av flere nye aktiviteter som DSB har fått tildelt midler til å gjennomføre.

– Nasjonal varslingsøvelse 2013 er den største varslingsøvelsen på mange år, med flere enn 600 deltakere fra departementer, direktorater, kommuner og andre myndigheter, forteller Lea.

Han sier tidlig og korrekt varsel vil gi aktørene tid til å foreta disponeringer og forberedelser som man trekker stor nytte av underveis i krisen. Dette vil også gi en mer kontinuerlig oppfatning om hvordan situasjonsbildet endrer seg over tid.

Ifølge DSB er det sentrale i Nasjonal varslingsøvelse 2013 å øve varsling i de etablerte beredskapsrutinene. Ved siden av å teste dagens varslingsplanverk skal øvelsen gi også svar på om planverket er hensiktsmessig og om man har tidsriktig teknologi for å gjennomføre korrekt varsling.