Stoltenberg: Folk må være forberedt på mer flom

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var torsdag på befaring i de flomutsatte områdene i Sør-Norge. – Folk må være forberedt på mer flom, sa han under befaringen.

– Det er ikke mulig å gjøre noe for å hindre selve naturkreftene, men det er mulig å gjøre noe for å forebygge, sa Stoltenberg da han besøkte Nedre Eiker kommune torsdag ettermiddag.

Noen timer senere kom han til Kvam i Gudbrandsdalen, hvor vannmassenes herjinger var langt mer merkbare.

– Det gjør sterkt inntrykk å se så mektige naturkrefter forvolde så mye skade og møte mennesker som er rammet. Samtidig er det fint å se alle dem som står på for å hjelpe andre, forhindre at liv går tapt og redusere skadene, sier Stoltenberg til TV 2.

Statsråder på befaring
Sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) reiste statsministeren torsdag til flere av de flomutsatte områdene i Buskerud, Hedmark og Oppland.

Stoltenberg sier regjeringen er oppmerksom på utfordringene som følger av stadig mer ekstremvær.

– Fordi vi må være forberedt på at det blir mer flom og mer ekstremvær, må vi gå gjennom de rutinene vi har i dag for å se om de er gode nok, sier statsministeren.

Mye vær
I Nedre Eiker så regjeringsmedlemmene hvordan Drammensvassdraget var i ferd med å gå over sine bredder, og at innsatsen som blir lagt ned for å begrense skadene er stor.

Kommunen har blitt rammet av flom ofte de siste årene, og så langt i år er ikke flomtoppen nådd.

– Her i Drammenselva kommer nok toppen i begynnelsen av neste uke, og vi tror vannstanden vil stige med en halv til tre meter, sier NVE-direktør Per Sanderud til NTB.

Det tror kommunen at de skal klare å holde unna. De har bygd både midlertidig og permanent beskyttelse mot vannmassene.

– Men blir det mer enn tre meter høyere vannstand, må nok veien langs elva stenges, og vi vil få problemer med oversvømmelser i Mjøndalen sentrum, sier ordfører Bent Inge Bye (Ap) i Nedre Eiker.

Viktige inntrykk
Stoltenberg sier til NTB at det er viktig for statsrådene som skal ta beslutninger om flomberedskap, å se ødeleggelsene med egne øyne.

– Vi tar lærdom av alle flommer, og vi lærte mye av flommen for to år siden. Når vi sitter i regjeringen er det nyttig å ha sett virkningene av flom med egne øyne, sier statsministeren.

På Kvam ble han konfrontert med kritikk fra flomrammede som ikke er fornøyd med ham og regjeringen og den jobben som er gjort siden flommen i 2011. De etterlyser handling etter løftene som er gitt tidligere.

– Det er gjort en betydelig innsats. Blant annet er beredskapen blitt bedre så det kan varsles tidligere og raskere. Det sikrer at folk kan evakueres i tide, og er viktig for å hindre at liv går tapt, sier Stoltenberg som svar på misnøyen.

Imponert
Statsministeren er imponert over mye av det arbeidet som er gjort rundt omkring i landet for å gjøre skadene så små som mulig.

– Vi ønsker å anerkjenne dem som står på, som her i Nedre Eiker. De har en ordfører som er ute sent og tidlig, og de fikk en butikk til å åpne midt på natten for å få tak i materialene de trengte for å demme opp for vannet. Dette er en kommune som har lært av tidligere flommer, og som begynte forberedelsene tidlig, sier Stoltenberg.

Også justis- og beredskapsministeren er imponert.

– For en beredskapsminister er dette gledelig å se, og her ser vi hvor viktig det er at kommunene gjør både langsiktige og kortsiktige tiltak. Dette viser hvor bredt kommunene må tenke for å forebygge flomskader, sier Faremo til NTB.