Miljøvernministeren avslår å kjøpslå

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell kjøper ikke boligprodusentenes innspill om å bytte passivhuskrav i 2015 med satsing på energieffektivisering av eksisterende boliger.

– Jeg er for begge deler. Jeg er enig i at energieffektivisering av eksisterende boliger er en gigantutfordring med stort potensial for sparing av energi og klimautslipp, og her har vi en jobb å gjøre. Men likevel mener jeg det er både riktig og nødvendig å stille strenge energikrav til nye boliger, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell på Boligkonferansen til Boligprodusentene som i år hadde rekorddeltagelse med 220 påmeldte.

– Jeg er opptatt av at myndighetene må bli tøffe på å få til energieffektivisering i eksisterende boliger, og her må det tas grep. Men jeg er ikke villig til å bytte ut en slik satsing med å være mindre opptatt av bygg som bygges i dag. De skal stå helt til 2090 og enda lenger, fremholdt Solhjell som samtidig slo fast at krav om passivhusstandard til nye boliger kommer i 2015.

– Nivåene på kravene får vi komme tilbake til, fremholdt han og bidrar dermed til at byggenæringen fortsatt må leve i spenning om hva som faktisk kommer om to år.

– Et av de områdene hvor vi myndighetene kan spare mest mulig energi samt bidra til mest mulig reduksjon av klimagassutslipp er å bidra til effektivisering av eksisterende boliger og skjerpe energikravene til nye bygg, fastslo han.

Kollektiv fornuft
Solhjell raljerte videre over at ”hekkende hubroer bidrar” til å bremse boligbyggingen.

– Naturvern- og friluftshensyn står kun for 12 prosent av innsigelsene mot nye byggeprosjekter. Vi løser derfor ikke innsigelsesproblematikken ved å fjerne enkelte hensyn som eksempelvis naturmiljø, jordvern og oppvekst. Jobben er å gjøre prosessen med innsigelser bedre, sa han og gjorde seg til talsmann for ”en kollektiv fornuft” som blant annet hadde bidratt til at Bryggen i Bergen ikke ble revet i tidligere tider.

Han hentet frem velkjente tiltak for å gjøre planprosessen bedre. Raskere behandling med innføring av frister for å gjøre prosessen mer forutsigbar. Innsigelser skal skje tidligere i prosessen og som forsøksordning skal Fylkesmannen stå for samordning av innsigelsesinstituttet.

Femårsregel endres
På ett område kunne miljøvernministeren opplyse at myndighetene ville komme boligbyggerne i møte.

– Jeg hadde håpet å ha med meg i dag endring av femårsregelen for reguleringsplaner, men vi ble ikke helt ferdig med saken i departementet. Men endringen kommer før sommeren, lovte han. Og begrunnelsen for endringen var at en regel som var ment fra myndighetenes side til å bidra til økt boligbygging faktisk fikk den motsatte effekt.

Jordvern på gli
– Det gledet også forsamlingen å høre at miljøvernministeren åpnet for ikke å praktisere jordvern i sentrale strøk for sterkt.

– Aktivt jordvern i sentrale strøk øker presset på utbygging av dyrkbar jord i mindre sentrale strøk, konstaterte han.