Grenseløs naivitet

Avsløringene om sosial dumping – nå også på offentlige byggeplasser – må være helt ødeleggende for den rødgrønne regjeringen. Det at slike avsløringer også kommer i forbindelse med 1. mai må svi skikkelig. Vi har med forferdelse registrert at ansvarlige statsråder har skjøvet dette problemet under teppet. Nå må noen rydde opp.

Både vi i Byggeindustrien, TV2 og andre medier har i lang tid tatt opp dette problemet, men det synes ikke som de ansvarlige statsrådene har tatt dette innover seg. Det som nå avdekkes ved jernbaneprosjektet på Oslo Lufthavn, er kriminell virksomhet. Dette er en politisak.

Nå bør Regjeringen allerede torsdag innkalle de berørte partene i arbeidslivet til et krisemøte. Nå må ALLE fakta på bordet – og alle firma som har bløffet seg inn på norske byggeplasser må omgående kastes ut. Dersom de ansvarlige statsrådene nå ikke tar et initiativ, avdekker det en utrolig handlingslammelse.

Dersom ikke disse avsløringene får konsekvenser, er det over og ut for norske bedrifter. Det vil være umulig å konkurrere på slike vilkår. Det at offentlige byggherrer kun legger seg på laveste pris når anbud skal vurderes, viser at det ikke er sammenheng mellom vedtatte strategier og det som skjer i virkelighetens verden.

Oslo Lufthavn ved byggeprosjektet T2 (OSL T2) fikk tidlig i mars tips om at det kunne foregå sosial dumping hos en av underleverandørene som jobbet på byggeplassen. OSL skriver i en pressemelding at tipset kom inn via deres LO-koordinator i prosjektet.

Dersom ikke de faktaene som legges frem i pressemeldingen er brakt videre til de ansvarlige departement i de øyeblikk opplysningene kom, er det noe alvorlig galt med hele systemet vårt. På den annen side har de aktuelle statsrådene fått så mange henvendelser at de på eget grunnlag burde ha aksjonert.

Men nå ventes det på utredninger, på revisjoner og hva det nå er. Etter vårt syn er det ikke tid for å vente – her må det handles og det NÅ!

Krisen i Europa har ført til et brutalisert arbeidsliv. Nå er dette også kommet til Norge – og til norske offentlige byggeprosjekter. Regjeringen kan ikke sitte med hendene i fanget. Nå må politikerne ta virkeligheten inn over seg. Alle som er satt til å styre offentlige byggeprosjekter må også forstå alvoret.

Vi ønsker alle utenlandske bedrifter velkommen til å jobbe og konkurrere i Norge, men da må man operere på vår side av loven.

PS

Ellers har jeg forslag til et strakstiltak som kan hindre sosial dumping. Ta en gjennomgang av alle de store kontraktene som er inngått den siste tiden. Sjekk hvilke underentreprenører vedkommende entreprenør har med seg. Har noen urent rulleblad - så hev kontrakten. Vi kommer aldri bort fra dette problemet dersom det hele tiden er laveste pris som skal legges til grunn for tildeling av kontrakter. Tiden er overmoden for at offentlige byggherrer endrer prosedyre for inngåelse av kontrakter.