Ukjent årsak til helikopterstyrt ved skisenter

Ingen av de fem om bord ble skadd da et helikopter lørdag morgen styrtet ved Røldal skisenter i Hordaland. Årsaken til styrten var lørdag formiddag ukjent.

– Vi fikk melding klokken 9.13 om at et Bell-helikopter tilhørende Fonnafly hadde styrtet eller foretatt en kontrollert nødlanding. Det var fem personer i helikopteret, og alle var ute i god behold og ble sjekket av lege, opplyser vakthavende redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB.

Hordaland politidistrikt opplyste først til Dagbladetat helikopteret traff noen høyspentledninger, men dette ble senere avkreftet av driftsleder Oddvar Bratteteig i Røldal skisenter. Han opplyser til Bergens Tidendeat helikopteret styrtet like ved høyspentledningene, men at det ikke traff høyspentlinjen.

Sikkerhetspersonell

Helikopteret var på vei opp over skisenteret til arrangementet Røldal Freeride Challenge. I tillegg til piloten, var det fire personer som tilhører sikkerhetspersonell om bord. De skulle fly med helikopteret fra parkeringsplassen til arrangementet.

Fonnaflys daglige leder Sverre Underbakke opplyser at årsaken til ulykken lørdag formiddag ennå ikke var kjent. Heller ikke hendelsesforløpet var kjent.

Statens havarikommisjon for transport (SHT) ble lørdag formiddag varslet av Hordaland politidistrikt, og politiet innledet etterforskning ved å sikre blodprøve fra piloten. Politimannskaper var ved middagstider lørdag i gang med å samle inn informasjon fra vitner på stedet.

Skisenterets driftsleder var selv blant vitnene. Han var bare noen få hundre meter unna da helikopteret gikk i bakken nær toppen av stolheisen.

– Jeg så det kom fykende inn i dalen, så ble det stille, sier han til BT.

Delt i to

Like etter kom meldingen over sambandet om at helikopteret hadde styrtet.

– Jeg selv var rett opp forbi der det skjedde, og da hadde jeg tilfeldigvis en lege på scooteren, og vi var raskt på plass, sier han videre.

Da Bratteteig og legen kom fram var de fire passasjerene og piloten allerede på vei ut av helikopteret.

Bilder fra stedet viser at helikopteret er delt i to. Helikopterhalen lå et stykke fra resten av skroget.

Ulykken skjedde før skisenteret åpnet lørdag morgen. (©NTB)