Unyansert om produktivitet og FoU

Vi hører til stadighet at det er så dårlig produktivitet og så lite FoU-virksomhet i byggenæringen. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Hadde man vært på Tunneldagene på Gardermoen tirsdag ville man fått en rekke eksempler på det motsatte. Aldri tidligere er det vel produsert mer tunnel pr time enn i dag – og det til tross for alle nye krav som er innført de siste årene.

Mange av de store tunnelprosjektene man i dag jobber med, skjer i byer og bynære strøk. Da må tunneldriverne forholde seg til en rekke nye restriksjoner og rammebetingelser enn det man hadde bare for noen år siden. Det gjelder lønns- og arbeidsvilkår, men det gjelder også krav til støy og til begrensninger i tiden hvor man kan sprenge og kjøre ut masse.

Man bruker ofte SSB sine tall når det gjelder produktivitet i byggenæringen. De tallene må man bruke med fornuft, og den uhyggelige utviklingen i produktivitet som denne statistikken viser, er i sannhet ikke gjeldende for alle deler av byggenæringen.

I anleggsnæringen er det maskiner som gjør det meste av jobben – og disse maskinene er med årene blitt stadig mer effektive og mer avanserte. Det er maskiner som er datastyrt med en enorm kapasitet.

Dette viser også at påstanden om at det ikke skjer FoU i bygg og anlegg er helt feil. Mange av maskinene som brukes og mye av utstyret som man i dag benytter, er utviklet i tett dialog mellom utstyrprodusentene og næringens utøvere.

Når det gjelder anleggsmaskiner, tester de store fabrikkene ofte nye maskiner i Norge. Der kan man finne noen av de beste gravemaskinførere og anleggsoperatører i hele verden. På Tunneldagene tirsdag ga Tommy Myrseth - en av fagfolkene til LNS en levende beskrivelse av hvordan man i samarbeid med AMV har forbedret en helt ny datastyrt injeksjonsrigg som ble satt i drift. Er ikke dette FoU-virksomhet så vet ikke vi.

Byggenæringen må stå opp og skryte mer av det som skjer når det gjelder produktivitet og FoU-virksomhet. Vi må ikke stilltiende sitte å ta i mot kjeft for at det er så mye elendighet. Det er en feil beskrivelse.

Selvsagt finnes det forbedringstiltak – og selvsagt er det bedrifter som ikke evner å ta inn over seg at det skjer en utvikling. Men slike bedrifter vil før eller senere forsvinne – og det er kanskje like greit.