Oppklarende TEK 1-endringer om sandwichelementer

Det har siste året hersket forvirring rundt bruken av brennbare sandwichelementer som fasader i yrkesbygg, men nå har det kommet et oppklarende tillegg til TEK10.

Dette gjelder bruken av testmetoden SP Fire 105 som dokumentasjon, og fare for at det derfor har blitt benyttet feil type sandwichelementer på visse fasader.

For å unngå ytterligere mistolkninger i bransjen har derfor Direktoratet for byggkvalitet fra og med 1. april gjort følgende endring i veiledningen til TEK 10:

01.04.13 Til annet ledd. Preaksepterte ytelser – isolasjon i konstruksjoner, nr. 8: Det er presisert at dette gjelder utvendig tilleggsisolering og at det med isolasjonssystemer menes systemer bestående av isolasjon og fasademateriale som monteres på et eksisterende underlag.

Pkt. 8 lyder nå slik:

Isolasjon som ikke tilfredsstiller klasse A2-s1,d0 [ubrennbart/begrenset brennbart] kan benyttes som utvendig tilleggsisolering av yttervegger med unntak for i byggverk i brannklasse 3 og i byggverk i risikoklasse 6 forutsatt at det benyttes isolasjonssystemer som er dokumentert ved prøving etter SP Fire 105: Large scale testing of facade systems eller tilsvarende. Med isolasjonssystemer menes systemer bestående av isolasjon og fasademateriale som monteres på et eksisterende underlag. Fasademateriale og isolasjon må prøves som en enhet. Underlaget må ha branntekniske egenskaper minst tilsvarende det som ble benyttet ved prøving.

I 2007 ble det gjort endringer i veiledningen til Teknisk forskrift som medførte at en i dag bare kan benytte sandwichelementer i klasse B-s1,d0 i bygninger i risikoklasse 1 - 4 i brannklasse 1, samt lager og industribygg i brannklasse 2. Dersom elementene har lavere klasse en B-s1,d0 kan de kun benyttes i lager og industribygg i brannklasse 1. Forøvrig skal det benyttes elementer i klasse A2-s1,d0 om ikke brannsikkerheten er verifisert utførlig ved en grundig analyse.

- Alikevel har både Paroc og Ruukki det det siste året erfart at det har vært benyttet brennbare elementer til bla. butikker med basis i veiledningen til TEK 10 kap. 11-2 pkt. 8 ved å vise til at de brennbare elementene er dokumentert ved prøving som system etter SP Fire 105. Dette punktet har aldri vært ment å gjelde sandwichelementer, om ikke disse evt. har vært montert som en tilleggsiolering utenpå en vegg som er bygd opp med isolasjon i klasse A2-s1,d0, sier Oddvar Yndesdal i Paroc.