Statsministeren vil ikke fly med Ryanair

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har aldri fløyet med Ryanair og kommer heller ikke til å gjøre det. Nå lover han å ta tak i problemet med elendige arbeidsforhold i lufta.

Statsministeren fikk store problemer med å begrunne hvorfor han velger å ikke fly med det utskjelte flyselskapet da han møtte pressen etter spørretimen i Stortinget onsdag. Utover et «det passer nok ikke for meg», avslo han å begrunne holdningen sin ytterligere.

De siste dagene har det kommet fram påstander om elendige arbeidsforhold i det irske lavprisselskapet. LO og andre fagforeningen boikotter Ryanair på grunn av de ansattes arbeidsforhold.

Lover å følge opp
NTB skrev tirsdag om det fagforeningene betrakter som regelrette slavekontrakter i Ryanair. Kabinansatte tjener 122 kroner timen, får lønnstrekk for alt fravær, også sykdom, og kan pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong.

Ryanair blir dessuten beskyldt for å ha unndratt seg skatteplikt i Norge.

Helt siden 2010 har fagforeningen Parat jobbet med saken og forsøkt å få forskjellige norske myndighetsorganer engasjert i problematikken. Uten hell. Selv ikke et brev til statsministeren er besvart, ifølge nestleder Vegard Einan. Det er bare blitt videresendt til Samferdselsdepartementet. Unnfallenhet og passivitet, mener Einan.

Det benektet Stoltenberg onsdag, da stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) tok saken opp i spørretimen. Statsministeren framholder at det har vært flere møter mellom Parat og departementet i sakens anledning, og sier han skal forsikre seg om at det blir flere møter for å følge opp «veldig alvorlige påstander». Til NTB sier han at «dersom det norske regelverket ikke er godt nok, så skal det gjøres bedre».

Varsler tilsyn
Både Luftfartstilsynet og Samferdselsdepartementet varsler at de vil se nærmere på arbeidsforhold og arbeidsmiljø i Ryanair.

Luftfartstilsynet varsler tilsyn med arbeidsmiljøet ved Ryanairs base på Rygge i løpet av kort tid. Tilsynet blir det første i sitt slag. Samferdselsdepartementet vil se på om det irske lavprisflyselskapet har brutt norsk lov.

Kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet sier til NTB at man ikke kan utelukke at et arbeidsmiljø som det den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca hevder å ha opplevd hos Ryanair, vil kunne gå ut over sikkerheten.

Statssekretær Geir Pollestad (Sp) i Samferdselsdepartementet opplyser at Luftfartstilsynet har fått beskjed om å følge spesielt godt med på Ryanair.

Ryanair tilbakeviser
Italienske Cocca, som jobbet fra Rygge flyplass, hevder at arbeidsforholdene var preget av frykt, at kontrakten var blottet for sosiale rettigheter og at det var stort salgspress på hver flyging: Hun har nå gått til sak mot Ryanair for ulovlig innleie og usaklig oppsigelse, noe selskapet avviser som grunnløse anklager.

– Det er åpenbart at et søksmål ikke vil føre fram, sier selskapets pressetalsmann Robin Kiely til NTB.

Norsk Flygerforbund gikk onsdag ut med full støtte til de kabinansatte i Ryanair.

– Norsk Flygerforbund har i lengre tid påpekt uholdbare ansettelsesforhold både i Ryanair og i andre lavkostselskaper. At tidligere kabinansatte nå står fram er både modig og nødvendig, sier leder Aleksander Wasland i Flygerforbundet i en pressemelding.