Regjeringen vil fremme innovasjon i kommunene

Regjeringen vil hjelpe kommunene med å bruke teknologi og nye løsninger i velferdssektoren. Endringer i befolkningen, med flere innbyggere, men også flere omsorgstrengende, krever nytenkning og innovasjon.

Som kommunal- og regionalminister la Liv Signe Navarsete (Sp) lørdag fram regjeringens nye innovasjonsstrategi, der kommunene skal stimuleres til å hjelpe og lære av hverandre, men også trekke inn næringsliv, ansatte og frivillige organisasjoner.

– Det er ulike utfordringer i ulike kommuner. Noen sliter med fraflytting, mens andre opplever vekst. Utviklingen i den enkelte kommune bestemmer omfanget av omsorgsarbeidet, barnehagene og skolene. Hele velferdssektoren skal ved hjelp av denne strategien hjelpes til å løse sine oppgaver smartere, sier Navarsete.

Felles IKT-plattform i alle kommuner er et av grepene. På et nytt nettsted under regjeringen.no skal hver kommune kunne gå inn og se en framskriving av egen utvikling når det gjelder økonomi og alderssammensetning.

Navarsete sier at både stat og kommune må bidra til denne reformen. Fylkesmannen gir i dag rundt 100 millioner kroner til fornyings- og utviklingstiltak i kommunene, og penger herfra vil bli prioritert til innovasjon.

Senere kan det bli aktuelt å utvide ordningen, kanskje allerede i revidert budsjett.