Ap-støtte til oppkjøp av Tofte-fabrikken

Det er massiv støtte innad i Arbeiderpartiet for at staten skal gå inn som eier av den nedleggingstruede papirfabrikken på Tofte.

– Dette utfordrer hele næringen. Regjeringen bør snarest gå inn som eier av Tofte, sier leder Linda Verdal i Vest-Agder Arbeiderparti til Finansavisen.

Også flere andre av Aps fylkesledere sier ja til at staten går inn med kapital for å redde Södra Cell-fabrikken. Av de 13 av 19 fylkeslederne Finansavisen har snakket med, er det ingen som advarer mot statlig kjøp.

Næringsminister Trond Giske (Ap) har imidlertid vært lunken til ideen, og sa etter møter med hele den pressede skogindustrien og også med ledelsen i Södra Cell den 20. mars, at regjeringen vil gjøre det den kan for å bidra med virkemidler som kan gjøre treforedling i Norge mer lønnsomt. Men å kjøpe en bedrift som er ulønnsom vil være i strid med EØS-regelverket, fastslo næringsministeren den gangen.

300 ansatte
Torsdag ettermiddag samlet Buskerud fylkeskommune alle partene til et møte om Södra Cell Toftes framtid i fylkeshuset i Drammen. Etter to og en halv time gikk partene hver til sitt, og det er pause i samtalene inntil videre.

Skogeierforbundet har anslått at rundt 6.000 personer i ytterste konsekvens kan bli berørt av en eventuell nedleggelse på Tofte. I Buskerud er det anslått at 2.500 personer blir berørt.

Rundt 300 ansatte risikerer å miste jobben dersom fabrikken legges ned.

Men selv om mange fylkesledere er positive til statlig eierskap, er det også kritiske røster. Sverre Myrli fra Akershus Ap er den største skeptikeren.

– Jeg er generelt skeptisk til at staten skal overta bedrifter som de private eierne ikke får til å gå eller ikke ønsker å få til å gå. Vi trenger ikke flere saker som Rena Kartonfabrikk. Staten kan ikke overta alle bedrifter, sier han.

Uaktuelt for Høyre
Myrli mener imidlertid at staten i helt spesielle tilfeller bør tenke strategisk og bruke sin kapitalstyrke for å redde avgjørende bedrifter og bransjer.

– Jeg vil derfor ikke utelukke at staten bør spille en rolle for å redde Tofte som en svært sentral bedrift for norsk skog- og trenæring, konkluderer han.

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten regner det som uaktuelt at Høyre kommer til å støtte et statlig kjøp og overtakelse av tofte.

– Staten eier nok, og erfaringene med slike kjøp er svært blandede. Det er bedre å bruke pengene på å gi norsk, privat kapital konkurransedyktige betingelser før vi begynner å bruke statlig kapital til direkte bedriftsinvesteringer, sier Flåtten.