For all del unngå streik

Det Norge minst av alt trenger nå, er en ny streik. Men det er fare for at 15 500 arbeidere kan være i streik fra mandag. Kampviljen i LO synes stor. Også byggebransjen rammes. Både Skanska, Veidekke og NCC vil bli berørt.

Totalt vil det bli tatt ut 2027 medlemmer i de tre selskapene (Skanska 936, Veidekke 832 og NCC 259).

NHO møter i dag LO og YS hos Riksmekleren. Meklingen i årets mellomoppgjør vil starte lørdag 6. april, og partene har frist på seg til midnatt søndag 7. april for å komme til enighet. Dersom det blir streik har LO varslet plassfratredelse for ca. 15 500 av sine medlemmer.

Busser, ferger, bryggerier, verft, byggenæringen og flere andre bransjer kan bli lammet av streik fra mandag morgen,dersom LO og NHO ikke kommer i mål med meglingen søndag kveld.

Streikeuttaket bærer preg av at LO mener det er en reell konfliktfare. De verner spesielt svake bedrifter. Men en eventuell streik vil ramme "den uskyldige tredjepart" raskt, når flere bussruter og fergesamband stanses.

På Østlandet gjelder det Nesoddbåtene og Bastøfergen, mens reisende på Vestlandet rammes hardest. Dette vil indirekte berøre veldig mange mennesker. Mange får en langt tøffere hverdag. NHO møter i dag LO og YS hos Riksmekleren. Meklingen i årets mellomoppgjør vil starte lørdag 6. april, og partene har frist på seg til midnatt søndag 7. april for å komme til enighet. Dersom det blir streik har LO varslet plassfratredelse for ca. 15 500 av sine medlemmer.igere å finne løsninger.

Etter det vi har grunn til å tro er det egentlig liten avstand mellom partene, men noen ønsker å legge inn prinsipper i slike forhandlinger – og da blir det med en gang langt vanskeligere å finne løsninger.

Vi krysser fingrene og vi håper at partene finner en løsning slik at vi unngår en streik. Når vi vet hvilke lønns- og arbeidsbetingelser vi har i Norge sammenlignet med andre land, vil verden rundt oss se på en slik streik med stor undring.