Slik har gymsalen til 1.300 Oslo-elever sett ut i fire måneder

Fire måneder etter at deler av himlingen i Nye Broverkstedet kollapset, ligger takplatene fortsatt strødd. Strid om skyld har ført til at Oslo kommune må leie lokaler på SATS og en riveklar idrettshall for å kunne gi 1.300 elever lovpålagt kroppsøvingstid.

Til alt hell skjedde takkollapsen natt til 3. desember da hallen var tom. Hallen på Vulkan-tomten ble umiddelbart stengt av Arbeidstilsynet.

– Dette hadde potensialet i seg til å bli en stor ulykke. Vi priser oss lykkelige for at ingen kom til skade, sier sjefsingeniør Willy Zakariassen i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Frem til 3. desember var flerbrukshallen på Vulkan-tomta gymsalen til Elvebakken videregående skole - Oslos største videregående skole med sine vel 1.300 elever.

Også på kveldstid ble den brukt til idretts- og fritidsaktiviteter.

– Her har det vært uavbrutt aktivitet hele uken igjennom. Jeg grøsser ved tanken av hva som kunne ha skjedd om taket hadde rast på et annet tidspunkt av døgnet, sier rektor Per Solli ved Elvebakken videregående skole til Byggeindustrien.

Urørt 16 uker etter
Selv om det har gått 16 uker siden himlingskollapsen, ser idrettshallen fortsatt ut som en rivetomt. Ikke et eneste støvfnugg er flyttet på etter hendelsen.

Derfor må Elvebakken-elevene ha kroppsøving i et danselokale på SATS og i Hangar’n sportshall på Tøyen, en hall som skal rives i nær fremtid.

– Vi vet ikke når vi får på plass en løsning som er mer langvarig enn den vi har i dag, og det skaper usikkerhet for oss. Men Bymiljøetaten har hjulpet oss med å få på plass et tilbud i Hangar’n, og lokalet på SATS har vi ordnet selv. I tillegg har vi flinke kroppsøvingslærere som har løst en vanskelig situasjon på en god måte, sier Per Solli.

Med situasjonen er på ingen måte ideell.

– Vi håper i alle fall at ting løser seg innen skolestart neste år, sier Solli. 

Motstridende rapporter
Motstridende rapporter om årsakssammenheng og fare for nye kollapser, er bakgrunnen for at ingenting ting har skjedd siden 3. desember.

De totale rehabiliteringskostnadene er grovt beregnet til å ligge mellom to og tre millioner kroner.

Så langt er det utarbeidet tre rapporter om hendelsen – en bestilt av eier Anthon B. Nilsens forsikringsselskap Codan Forsikring, en bestilt av leietaker Bymiljøetaten i Oslo og en bestilt av eiendomsutvikleren Vulkan Utvikling AS.

* Takstfirma Gaute L. Amundsen AS, som var leid inn av Codan Forsikring, konkluderer med at deler av himlingen raste ned fordi den var feilmontert og underdimensjonert. Arbeidet ble i sin tid utført i 1998 av Bymiljøetaten selv, som den gangen leide bygget av den tidligere byggeieren Statsbygg.

Fremdeles har Bymiljøetaten ansvaret for drift og vedlikehold av det innvendige, mens nåværende eier Anthon B. Nilsen har ansvar for råbygget.

* Bymiljøetaten, som fremleier hallen til Undervisningsetaten og Idrettsetaten, syntes forsikringsselskapets takstmann konkluderte for raskt, og mente det ville være hensiktsmessig å få en ny vurdering.

Dermed leide de inn OPAK som i sin rapport skriver at rystelser ved grunnarbeider på naboeiendommen til Vulkan Utvikling AS enten er årsak eller medvirkende årsak til hendelsen.

* Vulkan Utvikling AS, som har vært byggherre for utbyggingsprosjekt på nabotomta, har på sin side leid inn Multiconsult. I sin rapport konkluderer de med at det ikke er årsakssammenheng mellom anleggsarbeid og påviste skader av bygningen. De peker også på for svake fester i taket, og på at det gikk ni måneder fra sprengningsarbeidene ble avsluttet til hendelsen inntraff.

Ny rapport på gang
I håp om endelig å løse saken, har gårdeier Anthon B. Nilsen Eiendom AS bedt om at Vulkan Utvikling AS og Bymiljøetaten leier inn Norconsult for å lage ytterligere en rapport om hendelsen.

Håpet er ifølge Anthon B. Nilsen at en felles oppnevnt nøytral konsulent skal klare å konkludere på partenes vegne.

– Vi har bedt om en ærlig og usminket rapport fra Norconsult som nøytral tredjepart. Nå forventer vi at den avdekker alle realiteter i saken. Konklusjonen i rapporten vil bli førende for hva som skjer videre i saken, sier Willy Zakariassen i Bymiljøetaten.

Viseadministrerende direktør Knut Halvor Hansen i Anthon B. Nilsen håper Norconsult er i stand til å avklare skyld slik at resultatet ikke blir en rapport med begrenset verdi.

– Nå trenger vi en dyktig og kompetent rådgiver som tør å stå frem, sier Knut Halvor Hansen.

Skiller ut skyldspørsmålet
Hansen er oppgitt over fremdriften og synes synd på Elvebakken videregående skoles elever som har vært uten egen gymsal i fire måneder.

– Det er åpenbart at tingene ikke går i et tempo som er tilfredsstillende for noen av partene, og konsekvensene er svært uheldige for de som skulle brukt denne hallen daglig.

– Om en privat aktør hadde vært alene om å håndtere jobben, ville prosessen vært ganske annerledes. Men nå er vi i det minste blitt enige om en løsning der vi skiller ut skyldspørsmålet for å bli ferdige med rehabiliteringen, sier Hansen.

Men selv om skyldspørsmålet skal behandles separat, betyr det ikke at rehabiliteringsarbeidet startes umiddelbart. For å få grønt lys, må nemlig en ny himling prosjekteres først.

– Dette arbeidet starter med første prosjekteringsmøte rett over påske. Det gir grunn til optimisme, mener Hansen.

Men verken han eller Oslo kommune kan gi et svar på når hallen er klar til bruk igjen.

Knut Halvor Hansen mener saken illustrerer hvordan det offentlige i spesielle tilfeller lider under det regelverket de er pålagt å følge.

– I sære tilfeller som dette burde samfunnsnytten veie tyngst. Jeg skulle ønske at man på administrativt ledernivå i kommunen kunne ha tatt de nødvendige avgjørelsene, men dette er vel en problemstilling som må tas med politikerne, sier Hansen.